keskiviikko 19. marraskuuta 2014

Arman Alizad ja Kauko Röyhkä: Armanin maailma (2014)

Docendo, 2014
Menestyksekkäiden Ville Haapasalo -kirjojen lisäksi Docendo nappasi toisenkin erittäin suositun suomalaisen Kauko Röyhkän haastateltavaksi kirjaa varten. Ihailen Docendoa kustantamona, sillä he tuottavat erityisesti hienoja ja mielenkiintoisia tietokirjoja. Olen aina pitänyt elämäkerroista ja muistelmista muutenkin. Yleensä juuri näistä kirjoista usein löytyykin mielenkiintoisen henkilön inspiroiva elämäntarina.

Armanin maailma kertoo Suomen nuorimman vaatturimestarin, useiden suosittujen TV-sarjojen juontajan, sekä toimittaja Arman Alizadin tarinan. Iranilaissyntyisen pienokaisen matka Teheranista Espooseen, Teatterikorkeakoulun pääsykokeisiin, skeitti- ja räppipiireihin, MoonTV:n Dresscode -ohjelman juontajaksi, bilettäväksi kusipääksi… Tämä kaikki edellämainittu on vain pieni osa Alizadin monivaiheista nuoruutta, jonka jälkeen hän
pian iskikin suoraan kultasuoneen.

Kill Arman teki hänestä suositun TV-kasvon, ei pelkästään Suomessa, vaan ympäri maailmaa. Kahden kauden jälkeen he palasivat Tuukka Tiensuun kanssa vielä tien päälle sarjalla Arman ja viimeinen ristiretki. Mikäli sarjat eivät ole koskaan sattuneet kohdallesi, ei hätää. Tässä kirjassa käydään läpi jokainen jakso erikseen, suurinpiirtein jakso per aukeama. Rakenne on hyvä - ensin Röyhkä kertoo lyhyesti jakson pääpiirteet, jonka jälkeen Arman päästetään ääneen: hän kertoo omia fiiliksiään jaksosta, ajatuksiaan sen ympärillä pyörivistä teemoista. Miltä tuntui taistella jonkun tietyn, merkittävän kamppailulajin suurmestarin kanssa, tai kuinka hän ja Tiensuu pääsivät soluttautumaan Brasiliassa pahamaineisen rikollisjengin elämään.

Siinä tämän kirjan viehätys osin onkin - jos olet nähnyt Armanin ohjelmat, se on hyvä. Jos et ole nähnyt, se ei haittaa ollenkaan! Jokainen lukija saa tästä paljon irti. Alizad raottaa sellaisia faktoja, joita jaksoissa ei kerrota. Esituotantoa, esimerkiksi; mitä kaikkea tuottajan tehtäviin kuuluu.

Röyhkä ja Alizad
Helsingin Kirjamessuilla 2014
Kirja on tietenkin myös paljon muuta kuin pelkästään näitä kahta sarjaa. Oikeastaan hänen koko kiehtova tähänastinen elämänsä käydään läpi. Välillä hän ei säästele edes itseään, vaan kertoo suoraan ja rehellisesti MoonTV -aikojen ei-niin-miellyttävistä kokemuksista, tai lyhyestä historiastaan koulukiusaajana. On erittäin kunnioitettavaa, että myös näistä negatiivisista asioista uskalletaan puhua. On aina niin paljon helpompaa asettua uhrin rooliin. Jälkeenpäin Armanista on kasvanut avarakatseinen, suvaitsevainen ja sydämellinen mies, kolmen tyttären isä.

Arman on siisti tyyppi.
- Ei pelkästään siksi, ettei nuoriso pidä muodikkuutta tai tyylikkyyttä välttämättä "homojen hommana", koska, noh, Arman on kova jätkä. Uskon, että myös moni joka ei lue kirjoja tarttuu Armanin maailmaan.
- Eikä välttämättä edes siksi, että Arman (@titmeister) on re-twiitannut, tähdittänyt ja vastannut Twitterissä pariin twiittiini.

- Vaan siksi, että hänelle on muodostunut sydämenasiaksi muun muassa lasten oikeudet. Alizad on intohimoinen Plan-järjestön tukija. Tämä yhden miehen Madventures on nähnyt enemmän raakuuksia kuin me kävynpotkijat voimme edes kuvitella. Arman on lähellä ihmistä. Arvostan häntä paljon.

Suosittelen kirjaa Armanin maailma lämpimästi kaikille. Teksti on rautaa, mutta niin on kuvituskin - jos et osaa lukea, ihastele upeita kuvia!

Arman Alizad ja Kauko Röyhkä: Armanin maailma
Docendo, 2014. 180 sivua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti