keskiviikko 2. joulukuuta 2015

Kivikasvot: 50 vuotta suomiviihteen historiaa

Kivikasvot vuonna 1973 / Lehtikuva
Kivikasvot ja mä - 50 vuotta viihteellä on ollut valtavan työn takana.

Kaikki lähti siitä, kun kivikasvo Ismo Sajakorpi ryhtyi erinäisten syiden vuoksi tutkimaan Kivikasvojen kuitteja, kirjanpitoa ja muita dokumentteja. Joku ryhmän jäsen heitti että nyt kun kaikki on tutkittu, ehkä Sajakorven pitäisi kirjoittaa kirja. Niinhän siinä sitten kävi.

Ystävykset Sajakorpi, Matti Fredi Siitonen, Georg Dolivo ja Ilkka Lähteenmäki perustivat The Stone Faces -nimellä kulkevan ensemblen RUK:issa vuonna 1965. Myöhemmin ryhmän nimi suomennettiin Kivikasvoiksi ja he alkoivat toteuttaa itseään sketsien ja musiikin keinoin. He ryhtyivät levyttämään ja saivat televisioon oman show'nsa.

Toisaalta kirjan nimi on harhaanjohtava - se ei käy läpi pelkästään ensembleä Kivikasvot - vaan koko sakkia. Jokainen jäsen käydään läpi myös erikseen, mikä on erittäin hienoa. Jokaisella jäsenellä on kiistattomasti hyvin merkittävä ura takanaan, osin Kivikasvojen ansiosta.

Fredi tietysti on porukan tunnetuin, ja se tehdään myös tiettäväksi. Hänen kerrotaan esimerkiksi toimineen muiden jäsenten lompakkona, koska hänellä oli eniten rahaa omien levytyksiensä ansiosta. Hän piti ryhmää yllä, mutta täytyy muistaa että Kivikasvot on aina ollut osiensa summa.

Kirja koostuu subjektiivisesti Sajakorven omasta näkökulmasta, mikä on luonnollista. Olisi ollut hyvin vaikea tuottaa materiaalia sisältä käsin ilman mielipidettä. Tämä on tutkimus sisäpiiristä. Saja kirjoittaa värikkäästi, vahvalla ammattitaidolla.

Kirja on jykevä viihdepläjäys. Se on paksu ja hieno, sisältäen paljon kuvia kattaen 50 vuotta suomiviihteen historiaa. Parasta on kuitenkin ne pienet sisäpiiritarinat, joihin lukeutuu milloin vaakuna, milloin pimeä pullo - milloin mikäkin niitä enempää spoilaamatta.

Siitäkin jo pelkästään tietää että kirja on onnistunut, kun sitä lukiessa tuntee tietävänsä mitä Kivikasvot olivat. Vaikka minulla ei koskaan ole ollut mahdollisuutta nähdä Kivikasvojen sketsejä, enkä ole kuullut kuin ne suurimmat hitit, minusta silti tuntuu että tiedän mistä puhutaan. Suosion ymmärtää.

Ismo Sajakorpi: Kivikasvot ja mä - 50 vuotta viihteellä
Docendo 2015. 260 sivua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti