torstai 25. joulukuuta 2014

Kansallisteatteri: Europaeus

Juha Hurmeen taitavasti käsikirjoitettu ja ohjattu Europaeus kertoo taiteellisesti suomalaisen, historiankirjoista lähes kokonaan kadonneen, David E.D. Europaeuksen tarinan. Hän keksi suomenkieleen uusia sanoja (kuten tasa-arvo, jota hän vahvasti eläessään ajoikin), keräsi kansanrunoutta ympäri Suomea ja toimi yleisenä vastarannan kiiskenä ja Lönnrotin kritisoijana.
Europaeus ei eläessään saanut arvostusta, todennäköisesti osin änkytyksensä, osin kouluttamattomuutensa vuoksi. Hän oli ikuinen ylioppilas ja kirjallisuuspiireissä täten aliarvostettu. Tänä päivänä vastaava tilanne voisi olla näyttelijöillä: ilman koulutusta on lähes mahdoton saada mahdollisesti ansaittua arvostusta, saatika töitä. Europaeus kuoli köyhänä, vailla arvostusta.

Hurme on kirjoittanut näytelmän neljälle miehelle ja kahdelle naismuusikolle.
Kansallisteatterin kantaesityksessä pääroolissa nähdään Timo Tuominen Europaeuksena. Kaikki muut roolit hoitavat Taisto Reimaluoto, Esa-Matti Long ja Antti Pääkkönen. Muusikkoina Duo Hurmeessa nähdään Petra Poutanen-Hurme, sekä Hanna Rajakangas.
Reimaluoto, Tuominen, Pääkkönen ja Long
Kuva: Tuomo Manninen

Esitys soljui vaivatta eteenpäin.
Lavastus oli yksinkertainen, moneen taipuva.
Näytelmään oltiin kirjoitettu myös alkuperäistä musiikkia ja lauluja.
Luulen, että esityksestä kertoo jotain se, että sitä esitetään täysille saleille edelleen, melkein vuosi ensi-iltansa jälkeen. Europaeus jatkaa ohjelmistossa vielä ensi kevään. Jos Suomen historia kiinnostaa niin tässä ihan kompakti paketti erään miehen elämästä. Hurme on kaivanut hänet esiin, ja hyvä niin.

Olen iloinen, että suomalaiseen teatteriskeneen on tuotu henkilökuvat. Tämä Europaeus ei ole perinteinen henkilönäytelmä, mutta herättää henkiin jälleen uuden merkkihenkilön teatterin keinoin. Esimerkiksi muutaman vuoden sisällä Helsingin Kaupunginteatterissa on nähty näytelmiä niin Katri Helenasta, G.A. Serlachiuksesta, kuin Armi Ratiastakin. Kansallisteatterin Europaeus jatkaa tätä sarjaa, ollen Kansallisteatterin näköinen teos.
Long, Rajakangas, Poutanen-Hurme, Tuominen ja Pääkkönen
Kuva: Tuomo Manninen


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti