sunnuntai 7. joulukuuta 2014

Helsingin Kaupunginteatteri: Otetaas toiset!

Jouko Klemettilä ja Heidi Herala
Kuva: Tapio Vanhatalo
Tätä mielipuolista komediaa ei kannata missata. Voi olla, että kehun esitystä nyt "liikaa", mutta tässä huumori iski minuun täydellä teholla.

Heidi Herala ja Jouko Klemettilä ovat koomisia neroja. Aina puhutaan, että näyttelijällä täytyy olla hyvä kunto; se ei tarkoita sitä kuka jaksaa punnertaa eniten, vaan sitä kuka jaksaa fyysisesti ja henkisesti vetää näin raskaan esityksen. Hengästyin jo katsoessani esitystä. Väliajalla kasvoihini sattui liiasta hymyilystä.

Klemettilän ja Heralan ohella rooleissa nähdään Jonna Järnefelt, Eppu Salminen, Jari Pehkonen, Vappu Nalbantoglu, Matti Rasila ja Juha Jokela. Jos haluaisin olla oikein kliseinen, sanoisin että tämä oli "näyttelijöiden juhlaa". Jokainen näyttelijä tuntui olevan parhaassa mahdollisessa iskussaan. Heidän roolihahmonsa oltiin kirjoitettu mielettömän hyvin. Siksi otinkin selvää kuka on tämän loistavan tekstin takana…

Avery Hopwood. Kuka? Olin ällikällä lyöty kun luin, että näytelmä ei olekaan 60-luvulta, vaan ensi vuonna sen julkaisusta on kulunut tasan 100 vuotta! Kirjailija eli vuosina 1882-1928, ja Fair and Warmer (1915) on Hopwoodin yksi kuuluisimmista näytelmistä. Käsiohjelman mukaan teosta on esitetty Suomessa myös nimillä Malliaviomies ja Vihreä hissi. Tämä Otetaas toiset! on Reita Lounatvuoren uusi suomennos.

Jouko Klemettilä
Kuva: Tapio Vanhatalo
Kehuin tässä vähän aikaa sitten toista HKT:lla pyörivää laatukomediaa, Ladykillersia, joka on näytelmänä uusi, mutta pohjautuu vanhaan 50-luvun elokuvaan. Miksi tuntuu siltä, että vanhat komediat ja ideat naurattavat paljon enemmän kuin uudet? Tietenkin myös uusia hyviä löytyy, paljonkin, mutta näytelmästä kertoo erittäin paljon se, kuinka hyvin se kestää aikaa.

Näytelmän aihe on jälleen kerran mahdollisimman yksinkertainen: on kaksi avioparia, Bartlettit ja Wheelerit. Pariskuntien hissukat, herra Bartlett ja rouva Wheeler, jäävät keskenään heidän puolisoidensa lähtiessä juhlimaan. Niinpä he päättävät tutustua cocktailien ja samppanjan salaperäiseen maailmaan ja kiinnittää kerrankin puolisoidensa huomio.

Kuten seuralaiseni sanoi, esitys ei olisi ollut samanlainen ilman näitä näyttelijöitä, ja yhdyn siihen. Toisaalta ei pidä vähätellä Arn-Henrik Blomqvistin loistavaa ohjausta. Mutta myös teksti on kerrassaan loistava. Jo 100 vuotta sitten lauottiin näitä viisauksia ja totuuksia mieheydestä ja naiseudesta, juomisesta ja kaikesta… Hopwood käsittelee näytelmässään sellaisia ikuisuusaiheita, ettei ole ihme että tekstin ajankohtaisuus on pysynyt tähän päivään.

Erityiskiitokset ansaitsevat myös esityksen järjestäjä, tarpeistonhoitaja ja pukija Elina Reiman, sekä näyttämömies Markus Schaffter!

Näytelmän jälkeen miehen ja naisen välinen keskustelu kuvaa esitystä ehkä parhaiten:
Mies: "Tollasia te naiset ootte!"
Nainen: "Kyllä te miehetkin saitte osanne!"
Niinhän se on. Kaikki yhtä hulluja ja yleensä vielä toistemme vuoksi.

Eppu Salminen, Jonna Järnefelt, Jouko Klemettilä, Heidi Herala ja takana Vappu Nalbantoglu
Kuva: Tapio Vanhatalo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti