maanantai 11. elokuuta 2014

Espoo Ciné ja sushia

En ole kirjoittanut puoleentoista viikkoon. Vetoan kiireisiin. Olen ollut töissä paljon, enkä suinkaan ole unohtanut tätä blogia. Paria aiheellista kirjoitusta olen jo suunnitellut tekeväni kun aika on kypsä.

Tänään voisin kertoa viikon takaisesta tapahtumasta. Oli siis tiistai 5. päivä. Olin Espoo Ciné -elokuvafestivaalien tiedotustilaisuudessa Elokuvateatteri Orionissa.
Tilaisuus alkoi aamupäivästä, ja fiiikset aika matalalla. Pelotti lähteä yksin ihan uudenlaiseen tilanteeseen. Kuinka siellä pitää toimia? Minne mennä? Pitääkö todistaa henkilöllisyytensä? Pääseekö sisään edes… Kannatti murehtia.
Kävelin sisään ovesta, otin uunituoreen ohjelmakirjasen ja istuin alas odottamaan *jotain*. Panin merkille, että seisovaa sushipöytää oltiin kattamassa aulaan. Mieleeni muistui uudenvuodenlupaukseni maistaa sushia... Saisikohan pöydästä ottaa? Ja kyllä, en ole koskaan maistanut.

Maistoin.
En kokenut elämystä.
Mutta en myös osannut syödä niitä oikein. Menin jonoon ja otin muutamia erilaisia rullia, luulen yhden olleen kasvisrulla, toinen oli sellainen ihan perusrulla. Kolmas oli sitten sellainen riisipöydällä lepäävä kananmunankeltuainen, ja neljäs ilmeisesti katkarapu haarat levällään.
En uskaltanut ottaa (soija?)kastikerasiaa. Istumapaikkani vietiin. Menin siis nurkkaan (yrittämään) syömään annostani. Luulen, että se kastike olisi ollut hyvä idea. Kuivaa. Vähän nolotti sählätä niiden puikkojen kanssa, mutta luonnistuipa sekin hetken päästä. Oli äärimmäisen orientaalinen fiilis.
En sano sushille ei toisella kerralla, mutta vaadin jonkun asiansa osaavan kanssani syömään ja opastamaan oikeat tiet.

Itse ohjelmistosta:
Ensinäkemältä ei vaikuttanut erityisen vaikuttavalta, mutta kun leffoihin syveni sieltä saattaa poimia useammankin mielenkiintoisen teoksen. Espoo Ciné tuo Suomeen lähemmälti 100 uutta elokuvaa 10 päivän aikana. Ohessa muutama pominta tulevilta festareilta:
Magic in the Moonlight / levittäjä: Finnkino / Scanbox
1. Magic in the Moonlight: Woody Allenin uusin, pääosissa mm. Colin Firth ja Emma Stone. (Vain yksi esitys festareilla, voit valita Cheekin Stadikan keikan ja tämän väliltä).
2. Vadelmavenepakolainen: Miika Nousiaisen kirjafilmatisointi.
3. The Congress: Waltz with Bashirin ohjaajan uusin, pääosissa Robin Wright, Harvey Keitel ja Paul Giamatti
4. Aikuisten poika: toinen kotimainen uutuus
5. Nobody Owns Me (Mig äger ingen): Ruotsin viimevuoden menestys, pääosassa mm. Mikael Persbrandt
6. Queen and Country: John Boormanin brittidraama

Entä, mitä yhteistä on Berliinin filharmonikkojen musiikkitalolla, Pietarin kirjastolla, norjalaisella vankilalla, Kalifornian The Silk -instituutilla, Oslon oopperatalolla ja Pariisin Pompidou -keskuksella?
Nämä kaikki kuusi maailmankuulua rakennusta on nähtävillä 3D:nä festivaaleilla. Elokuva on jaettu kuuteen osaan, jokaisella oma ohjaajansa. Katsoja pääsee sukeltamaan näiden rakennusten sisälle, katsomaan miltä rakenteet ja arkkitehtuuri näissä kulttuurirakennuksissa todellisuudessa näyttävät. Toistan: 3D:nä. The Silk -instituutti pätkän ohjaaja on muuten joku Robert Redford… Elokuvan nimi on siis ilmeisesti TV-sarjana julkaistava Cathedrals of Culture.

Myös ilmaisia ulkoilmanäytöksiä on luvassa, Alexander Paynen Sideways (2004) ja Woody Allenin kenties parhain elokuva, Annie Hall (1977).

Oliver Assayasin Clouds of Sils Maria päättää festivaalin.

Tiedotustilaisuuden päätteeksi meille näytettiin Espoo Cinén avajaiselokuva. Kaksi palkintoa Cannesin elokuvajuhlilla saanut White God (Fehér isten). Mikäli mahdollista, mene katsomaan tämä elokuva. Kornél Mundruczón loistava ohjaus. En suosittele tosin kenellekkään heikkohermoiselle. Elokuvassa on koira (tarkalleen ennätykselliset 274 koiraa, mikä on elokuvassa määrällisesti eniten koskaan) ja tyttö. Enempää en sano. Aiheutti toukokuussa Cannesissa paljon kohua. Raskasta kamaa, mutta tulet miettimään erilaisia asioita useita päiviä ja paljon.

Järjestyksessään 25. Espoo Ciné -festivaalia juhlitaan 22.-31.8.2014. Käykää tutustumassa ohjelmistoon tarkemmin heidän omilta sivuiltaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti