lauantai 20. joulukuuta 2014

Alasti-klubi: Anssi Kela

Kuvan oikeudet omistanee Klubiteatteri, tms?
Joulukuun 18. päivä oli itselleni varsinainen musiikin päivä.

Ismo Alangon Kevätkiertue 2015 julkistettiin edellisenä päivänä ja kävin ostamassa liput Virgin Oiliin (jossa en aiemmin ole vielä käynyt), sekä Tavastialle kiertueen päätöskeikalle. Kokoonpano on jälleen sama kuin Maailmanlopun sushibaari -albumilla ja rundilla. Kevätkiertueella kuullaan myös syksyllä julkaistavan uuden albumin kappaleita ensimmäistä kertaa, eli osallistumiseni on ehdotonta. Yrittänen saada vielä Finlandiaklubille Lahteen, niin eiköhän kaikki ala natsata.

Päivän pääjuttuna oli kuitenkin elämäni ensimmäinen Klubiteatteri -elämys. Klubiteatterihan perustettiin LeBonkin tiloihin tänä syksynä ja sen menestys on ollut huikea. Alasti-klubi on laulaja-lauluntekijä Elias Kaskisen vetämä "MTV Unplugged" tai "VH1 Storytellers" -tyyppinen klubi, jossa aluksi haastatellaan lauluntekijää puolen tunnin ajan, jonka jälkeen yleisölle tarjoillaan harvinainen akustinen setti. Tällä klubilla aiemmin tänä syksynä on vieraillut mm. Olavi Uusivirta. Kaskinen ilmoitti ennen show'n alkua buukanneensa ensi keväälle mm. Kasmirin, Scandinavian Music Groupin, sekä Jenni Vartiaisen.

Anssi Kela ja nuottiteline-Kaskinen
Minun täytyy myöntää, etten tunne Anssi Kelaa artistina kovin hyvin. En kuuntele radiota, enkä käy festareilla.
Olen jämähtänyt hyvin pitkälle artisteihin jotka olen jo todennut hyväksi, enkä kovin helposti uskalla lähteä kokeilemaan mitään uutta. Tiesin, että Kela on kirjoittanut kirjan, useammankin jos tarkkoja ollaan. Niistä uusin, Matkamuistoja on haalittava jostain.

Tiesin Kelan olevan myös intohimoinen Bruce Springsteen -fani, mikä tietysti sopii minulle Pomon suurena ihailijana paremmin kuin hyvin. Jos hyppään nyt kuulemaamme keikkaan, niin springsteen-vaikutteita oli havaittavissa biiseissä yllättävän paljon, mutta ei millään tavalla matkien. En edes usko sen olevan tietoista. Lavakarisma oli myös esiintyessä häkellyttävän rock, kuten Springsteenillä, mutta jälleen Kelan omalla tavalla. Se karisma oli omaa, ei kopioitu suoraan Brucelta kuten Juha Tapion olen nähnyt yrittävän. Tänä iltana paikalla itseasiassa vilahtikin eräs kuuluisan suomalaisen Bruce -fanifoorumin This Hard Landin -jäsen THL-paidassaan.

Pidin tunnelmasta paljon, tilasin viinin jonka siemailin siinä keikkaa odotellessani. Saavuimme jopa niin aikaisin, että ehdimme saada oman loosin jossa nauttia haastattelusta ja keikasta. Porukkaa alkoi valua reilustikin puolta tuntia ennen keikkaa, ja pian ennenkuin huomasinkaan LeBonk oli täynnä. Myöhemmin tiedustelin vähän tilastoja ja melkein maksimissa kuljettiin; reilu 130 vierasta oli tullut nauttimaan.

Anssi Kela ja Elias Kaskinen
Haastattelu alkoi ja haastattelija-Kaskinen oli juuri niin selvillä tehtävästään kuin voi olla - artisti oltiin otettu haltuun kunnolla ennen itse haastattelua ja vieraalle annettiin juuri se tila mikä kuuluukin antaa. Kaskinen on loistava kuuntelija, tarttuen juuri niihin asioihin, jotka tahdoin itsekin kuulla. Olen iloinen myös siitä, että aikaa on annettu sopiva määrä - puoli tuntia on minimi näin ainutlaatuiseen taiteilijahaastatteluun. Kelan haastattelu saattoikin venyä 45 minuuttiin, en ole siitä ihan varma. Mutta se on loistavaa, sehän on juuri sitä mitä yleisö on tullut kuuntelemaankin! Kelan ura käytiin läpi nuoresta musiikkidiggarista ja gospel-yhtye Yhdeksäs hetki -basistista Pekka ja susi -yhtyeen nokkamieheksi, myöhemmin sitäkin kuuluisammaksi sooloartistiksi, jonka läpimurto ja uran kärkihetki (toistaiseksi) tuli heti alkuun kun Nummela julkaistiin vuonna 2001.

Kela kertoi ajatuksiaan musiikin tekemisestä, hauskoista sattumuksista ja uransa vastoinkäymisistä.
Konsertti alkoi klo 21 aikoihin ja kesti noin puolitoista tuntia. Yhteensä 16 (ja puoli) biisiä! Ja setti ei ollut edes aiemmin määritetty, yleisö sai toivoa suurimman osan. Mukana oli myös muutama kappale, jotka Kela oli selvästi päättänyt esittää, kuten esimerkiksi uudelta, mahdollisesti toukokuussa 2015 julkaistavalta, albumiltaan biisi nimeltä Nostalgia, josta saattaa lohjeta levyn ensimmäinen sinkku. Se kuultiin käsittääkseni toista kertaa ikinä livenä. Ensimmäistä kertaa livenä kuultiin komea Band Aid -cover 30 vuoden takaisesta hitistä Do They Know It's Christmas?

Käsitin, että biisi nimeltä Kaivos on jollain tapaa harvinainen ja sitä toivottiin. Kela aloitti yhdessä vaiheessa kappaletta, muttei muistanut sanoja. Yleisöstä huikattiin, että joku on tullut Osakasta asti kuuntelemaan juuri sen laulun… Ei kai siinä sitten muukaan auttanut: "Tänä iltana mahdottomastakin voi tulla mahdollista", Kela sanoi onnistuessaan esittämään kappaleen toisella yrittämällä kunnialla loppuun; nuottitelineenä kukas muukaan kuin Elias Kaskinen itse.
(Tähän täytyy tosin huomauttaa, että kunnia ilmeni hyvin kyseenalaiseksi - nimittäin edellisen kerran vastaavanlaisessa tilanteessa sanoja Kelalle pitänyt on Kadotuksessakin aikaansa viettänyt Jari Sarasvuo.)

Kolme tähtisilmää
Keikan täydellinen settilista:

Milla
Karhun elämää
- Kaivos - (yritys)
- Maitohapoilla - (pätkä)
Levoton tyttö
Kaivos
Mikan faijan BMW
Aamu
Miten sydämet toimii?
Nostalgia
Do They Know It's Christmas? (Band Aid -cover)
Parasta aikaa
Puistossa
Nummela
1972
Matkalla Alabamaan (Popeda -cover)
Älä mene pois
Kaksi sisarta

 
Anssi Kela (2013)
Keikan jälkeen olin mykistynyt artistista Anssi Kela. Tapa, jolla hän ottaa yleisönsä huomioon, kuinka antaumuksellisesti mies rokkaa ja pelkällä kitaralla! Yleisö oli haltioissaan ja mukana. Lopuksi Kela sanoi vielä olevansa tavattavissa myyntikojun luona, jonne sai tulla juttelemaan, ottamaan selfieitä tai hakemaan nimmareita. Näin otetaan fanit huomioon.

Kaikin puolin keikka oli loistava. Tulen varmasti käymään niin Anssi Kelan, kuin Alasti-klubin keikoilla myös jatkossa. Ja kuuntelemaan levyjä. Keikasta inspiroituneena ostinkin keikan jälkeen Anssi Kelan uusimman albumin, Anssi Kelan - vinyylinä tietysti.

Alasti-klubi on loistava formaatti. Sille olisi kysyntää varmasti myös taltiointeina. TV:stä katsottaisiin aivan varmana tällaista laadukasta puolentoista tunnin-parin tunnin spesiaalia kaiken nykyisen tarjonnan ohessa.

Anssi Kela kertoi elävänsä uransa parasta aikaa. Hän pyysi kiinnittämään erityisesti huomiota myös kyseisen biisin sanoihin:
Kukaan ei vanhana muistele hetkiä jolloin tiskas tai imuroi / Siis jätä astiat altaaseen silloin kun sielussa salamoi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti