lauantai 11. huhtikuuta 2015

Äänestäminen ei ole kansalaisvelvollisuus - se on oikeus

Minua on suorastaan järkyttänyt ikäisteni huima sivistymättömyys ja "mukaidealismi", jolla perustellaan äänestämisen kannattamattomuus.

"En tue tällaista yhteiskuntamuotoa", kuulen sanottavan.
Voi voi.

Mikään ei muutu itsestään. Onko olettamuksena, että kun ei pistetä tikkua ristiin minkän asian suhteen ja mökötetään, kaikki hoituu itsestään? Äänestämistä voi tässä suhteessa verrata vaikka parisuhteeseen - ei se näin vaan toimi.

Voin kertoa salaisuuden: hiljaisuudella ei saavuta mitään, valitettavasti.
On fiksusti sanottu, että äänestämättä jättäminen on aina lisä-ääni sille ketä ei kannata. Vaalien voittajat ovat periaatteessa siis vain keskiarvo todellisista voittajista.

Edellisissä eduskuntavaaleissa äänestysprosentti oli vain alle 70 %! Tähän sopii toinen klisee: nukkuvien puolue on Suomen suurin puolue.

"Mutta kun mun ääni ei merkitse mitään, yks sinne tai tänne." Ei. Mikäli yli 30 % ajattelee noin, hukkaanheittettyjä ääniä on yli 30 %!

"En äänestä, koska on muita, parempia tapoja vaikuttaa." Mutta miksi jättää käyttämättä yhtä niistä?

Eduskuntavaaleissa ääni henkilölle on myös aina ääni puolueelle - mikäli oma edustajasi ei pääse läpi, äänesi käytetään muiden saman puolueen ehdokkaiden hyväksi.
Joku saattaa huomauttaa, että suuryritykset johtavat maatamme, eikä eduskunnalla ole todellista valtaa. Siinä varmasti piilee osa totuutta, mutta eikö juuri siksi olekin järkevämpi äänestää jotakuta fiksua henkilöä, joka voi toimia kaiken pahan voiman vastavoimana?

Eduskunnan keski-ikä on pöyristyttävän korkea, 52 vuotta. Yksi syy siihen lienee se, että kaikki vanhemmat ihmiset äänestävät, kun taas nuoret korvaavat äänensä äänettömyydellä, totaalisella hiljaisuudella. Vanhoja äänestäjiä kuolee koko ajan, siinä missä uudet täyttävät 18.
Minusta demokratia toimii, mutta se tarvitsee kaikkia toimiakseen mahdollisimman oikein.

Nyt jos koskaan on täytyy äänestää nuoria ihmisiä edustamaan meitä Arkadianmäelle. Ajamaan meidän asiaamme ja meidän arvojamme. Minusta asiat eivät todellakaan ole hyvin, ja siksi asioiden täytyy muuttua. Kaupunkiin täytyy saada uusi sheriffi.

Ainiin, mutta kun eihän me äänestetä. Ei sovi yhteen maailmankatsomukseni kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti