sunnuntai 22. maaliskuuta 2015

Tervon väläys

WSOY, 2015
Vuonna 2012 kirjailija Jari Tervo palkittiin Lause-Finlandialla. Lause joka palkinnon voitti löytyy Laylan ensimmäiseltä sivulta: Minut kihlattiin kehdossa. Jos valitsisin voittajan, myös tänä vuonna Tervo palkittaisiin. Uusimmassa, reilu kuukausi sitten julkaistussa Pyrstötähdessä on useita lausekandidaatteja, mutta voiton vie yksi: Unto Abraham on pieni ja tyhmä, mutta äiti on kieltänyt kertomasta sitä hänelle. Vieläkin se tuo mairean hymyn kasvoilleni.

Pyrstötähti jatkaa Tervon menestyksekästä sarjaa nuoren Jari-pojan lapsuudesta Rovaniemellä. Esikoinen oli sarjan ensimmäinen, ja julkaistiin 2013. Seuraavana vuonna omaelämäkerrallinen kirja sai jatkoa Revontultentiestä. Pyrstötähti ei varsinaisesti kirjasarjaa jatka, vaan se sisältää pieniä muutaman sivun novelleja - Jari-pojan päiväkirjamerkintöjä, tarkalleen ottaen 19, elämän pienistä sattumuksista.

Tätä lukiessani nauroin enemmän kuin Revontultentiessä. Luulen sen johtuvan kirjan monipuolisuudesta - arjessa tapahtuu paljon, kun osaa katsoa. Tietynlaisin näyttelijän silmin luettuna kirjasta irtoaisi loistavia monologeja.

Jari Tervo
Kuva: Veikko Somerpuro
Kirjan Jarin elinpiiriin lukeutuu pääasiassa oma perhe, johon kuuluvat tietenkin äiti, isä, Maija-sisko, pikkuveli Unto Abraham ja Lenin.

Mainitsin asiasta jo Revontultentiestä kirjoittaessani, ja sanon sen uudestaan: Unto Abraham on yksi suomalaisen kirjallisuuden hienoimpia henkilöitä. Hillittömän hyvin kirjoitettu ja huolellisesti hoidettu hahmo. Rakastan häntä. Olen täysin fani. Sekä hänellä että veljellään Jarilla on mielettömän hienoja näkemyksiä ja huomioita lasta ympäröivästä, omituisesta ja erikoisesta maailmasta.

Olin yllättynyt etten tiennyt kirjan julkistamisesta mitään. Törmäsin siihen vaan kaupassa eräänä päivänä. Sen tyylikäs, keltainen kansi sai minut pörräämään sen ympärillä kuin mehiläisen. Kirjan lukee nopeasti, ehkä vähän turhankin. Tervo jos kuka osaa käsitellä suomenkieltä. Olisin mieluusti pysynyt tässä väläyksessä paljon pitempään.

Ehtaa Tervoa, vahva suositukseni.


Kiitos arvostelukappaleesta WSOY.

Jari Tervo: Pyrstötähti
WSOY 2015. 176 sivua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti