sunnuntai 16. marraskuuta 2014

Erkki Tuomioja: Siinä syntyy vielä rumihia (2014)

Erkki Tuomioja
Nykypäivän poliitikoista Erkki Tuomioja on yksi merkittävimmistä. Hänen uransa kansanedustajana alkoi vuonna 1970 ja jatkuu edelleen. Yhtäjaksoisesti eduskunnassa Tuomioja on ollut vuodesta 1991. Koulutukseltaan hän on valtiotieteiden tohtori ja ekonomi, eli tämänkin hetkinen ulkoministeriys on hyvin asianmukaista. Tuomioja edustaa Suomen sosiaalidemokraattisessa puolueessa.

Ennen tätä Siinä syntyy vielä rumihia - poliittiset päiväkirjat 1991-1994 -teosta Tuomiojalta on ilmestynyt 20 kirjaa. Wikipedian mukaan hän on siis julkaissut enemmän kirjoja kuin kollegansa Paavo Väyrynen. Tietääkseni kuitenkin mukeja Väyrynen on julkaissut enemmän (2).

Kirjan tekstit ovat Tuomiojan omia päiväkirjamerkintöjä. Hän on monissa haastatteluissa painottanut, että kyse on ajankuvasta. Aikalaismielipiteitä ei kirjaa varten näin jälkeenpäin ole muutettu (kuten Väyrynen monesti, jos nyt taas vertaillaan). Jälkeenpäin toki mielipide on joissain asioissa muuttunutkin, kenellä ei? Tuomioja tekee arvokasta työtä, päättäen jo nuorena alkaa kirjoittaa poliittisia tapahtumia ylös, sillä eihän kukaan voi muistaa kaikkea edes vuotta myöhemmin kovin tarkasti. Tässä kirjassa esittäytyy poliitikko-Tuomioja, ei yksityiselämä-Erkki.

Siinä syntyy vielä rumihia
Historiantutkija Veli-Pekka Leppänen on tehnyt valtavan työn, ja tomittanut näistä päiväkirjoista tämän omien sanojensa mukaan "ei aivan tavanomaisen päiväkirjan". Toimittaminen tässä tapauksessa tarkoittaa siis oikeinkirjoituksen ja nimien tarkistamista, sekä pientä lyhentämistä. Muun muassa seikkoja yksityiselämästä ja vapaa-ajasta on poistettu.

Leppänen sai päiväkirjoista rakennettua hyvin selkeän kirjan. Esitystapa on looginen, alkaen ensin vuosiluvulla. Aina kun kuukausi alkaa, Leppänen kokosi muutaman merkittävimmän tapahtuman siltä kuulta, jotta lukija muistaisi/oppisi tietämään mitä historiassa tapahtui samalla kun Tuomioja kirjasi ylös omia merkintöjään. Se osoittautui erittäin hyödylliseksi kirjan aikana, sillä vaikka suuret linjat tietäisikin, ei yksinkertaisesti voi tietää kaikkia pieniä faktoja. Se selkeyttää lukukokemusta kiitettävän paljon.
Kuukauden päivät käydään läpi, hyppien toki, ihan jokaisesta päivästä ei merkintöjä löydy.

Minusta kirja oli todella mielenkiintoinen. En tunne politiikkaa läpikotaisin, mutta olen siitä hyvin kiinnostunut. Suosittelenkin siis kirjaa kaikille, joita poliittinen historia kiinnostaa. Tätä massiivista tiiliskiveä voisi luonnehtia jopa poliittisten päiväkirjojen Sormusten herraksi. EU-jäsenyys kuin Ahtisaaren vaalit käydään läpi. Elämäkertateos tämä ei ole, mutta avaa Tuomiojan poliittista persoonaa kiitettävän paljon.


Erkki Tuomioja ja Veli-Pekka Leppänen: Siinä syntyy vielä rumihia - poliittiset päiväkirjat 1991-1994
Tammi, 2014. 680 sivua.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti