perjantai 12. tammikuuta 2018

Juha Muje, mies onnellisten tähtien alla

Docendo, 2017
Näyttelijä Juha Muje on yksi kotimaisen teatterimaailman suurimpia legendoja. Hän on yksi Turun seitsemästä veljeksestä. Hän on ollut Turun ja Helsingin Kaupunginteatterin, sekä Kansallisteatterin vakituista kalustoa vuosikymmeniä. Hän taitaa komedian kuin omat taskunsa - ja kuten tiedämme, loistavat koomikot tekevät usein upeita rooleja myös vakavissa draamoissa.

Muje on esiintynyt klassikoissa aina Rikhard III:sta Kauppamatkustajan kuolemaan. Docendon kustantama Juha Muje: Näyttämöllä ja kulisseissa tarjoaa tarkan henkilökuvan ja puheenvuoron merkittävän näyttelijän tähänastisesta urasta.

Juha Heiskanen on tehnyt suuren työn saadessaan kaikki nämä tarinat ja puheenvuorot yksien kansien väliin. Muje on tarinankertoja vailla vertaa, eikä hauskoilta tarinoilta ja kiinnostavilta knopeilta vältytä tälläkään kertaa.

Mujeella on paljon tarinoita kollegoistaan ja ystävistään. Muiden muassa Esko Salminen ja Vesa-Matti Loiri saavat osansa. Muje arvioi Pirkko Saision tarkkoja käsikirjoituksia, kuten myös edesmennyttä ohjaajamestari Kalle Holmbergia.

Näyttelijän tarinoita olisi mielellään lukenut enemmänkin - niin kiehtova maailma sermin takana on. Tai tietysti kyse on näkökulmasta ja tarkoista silmistä. Harva saa yhtä paljon tapahtumista myöskään irti kuin tarkkasilmäinen Juha Muje. Tulee tunne, että Muje jos joku on syntynyt onnellisten tähtien alla. Kaikki on mennyt oikein.

Homo! / Kuva: Laura Malmivaara
Itse olen nähnyt Mujeen useasti näyttämöllä. Vain tosin Kansallisteatterin näytelmissä. Nämä näytelmät ovat olleet Kulkurin laulut - Tauno Palo 100 vuotta, Kuka kukin on, Idiootti, Homo! ja Patriarkka.

Moni sanoo teatterin vahvuudeksi sen hetkellisyyttä. Minusta se kuitenkin on suuri heikkous. Sellaiset upeat esitykset ovat näkemättä, eikä niihin voi koskaan palata. Reko Lundanin ohjaama Kuningas Lear, Holmbergin Rikhard III, Henrik IV tai Tartuffe... On itseasiassa suuri yllätys, kuinka suuressa roolissa Holmberg oli Mujeen teatteriuralla ja elämässä. He tekivät ja kokivat yhdessä paljon.

Heiskasen teos on myös hienosti kuvitettu. Jouni Harala on kuvannut Mujetta jokaisen luvun alkuun erikseen. Tämän lisäksi teoksessa on useita esityskuvia, joista saa edes välähdyksen menneeseen.

Patriarkka / Kuva: Stefan Bremer
Pienenä knoppina voin vielä kertoa kirjan julkistustilaisuudesta. Se oli täynnä Mujeen ystäviä, sekä kollegoita. Istuin (täysin sattumalta) samassa pöydässä Jukka-Pekka Palon kanssa. Esko Salminen istui lavan edessä ja kävi toisinaan näkyvää dialogia juhlakalun kanssa. Sain Salmiselta myös hyviä vinkkejä Shakespeareen liittyen - josta ehkä lisää tuonempana.

Juha Heiskanen
Juha Muje: Näyttämöllä ja kulisseissa
200 sivua. Docendo 2017.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti