Otava, 2017 |
Helsingin yliopiston Suomen ja Pohjoismaiden historian dosentti Samu Nyström kiinnostui myös projektista, jolloin Nyström lyöttäytyi Donnerin kanssa yhteen. Syntyi kirja "Merkillinen on maailman meno" - Helsingin päiväkirja sekasorron ajalta 1917-1918 (Otava).
Inspiraationsa kirja on saanut saksalaisen Walter Kempowskin vastaavanlaisesta päiväkirjasta, joka käsittelee Saksaa toisen maailmansodan aikana. Donnerin ja Nyströmin teos koostuu samaten tavallisten helsinkiläisten ihmisten päiväkirjamerkinnöistä, kirjeistä ja jopa lehtiuutisista.
"Merkillinen on nyt maailman meno" piirtää kiinnostavan ja vavisuttavan kuvan Suomen pääkaupungista muutosten ja levottomuuksien aikana.
Teos etenee kronologisesti marraskuusta 1917 joulukuuhun 1918. Itsenäisen Suomen alkuaskeleet 100 vuotta sitten. Ihmiset eivät tiedä mitä seuraavana päivänä tapahtuu. "Huomenna nähdään, jos saamme elää" kirjoitti 18-vuotias Kirsti Teräsvuori päiväkirjaansa 30.12.1917.
Kuva: Arto Wiikari |
Kirja tarjoaa ainutlaatuisen näkökulman tavallisten helsinkiläisten elämään. Historian ihmisten ilot ja surut välittyvät koskettavalla tavalla lukijan eteen nyt 2010-luvulla. "Joulu on melkein täällä, mutta ruoan suhteen siitä tulee huonoin milloinkaan kokemani." Näin kirjoittaa Oskar Alexander Snellman päiväkirjaansa jouluaattona 1918, lähes 100 vuotta sitten.
"Merkillinen on nyt maailman meno" antaa äänen niin punaisille kuin valkoisille, mielestäni hyvin tasapuolisesti ja kiihkottomasti. Nyströmin ja Donnerin teos jää tärkeäksi teokseksi historiasta kiinnostuneille ja sitä tutkiville suomalaisille. Toivottavasti teos saisi käännöksen myös englanniksi jonakin päivänä - niin ainutlaatuinen katsaus se on, ei vaan Helsingin, vaan koko Suomen historiaan.
Jörn Donner ja Samu Nyström
"Merkillinen on nyt maailman meno" - Helsingin päiväkirja sekasorron ajalta 1917-1918
350 sivua. Otava 2017.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti