Avajaiset alkoivat edesmenneen Susimäen puolison, muotitaiteilija Ilona Pellin, muotinäytöksellä. Muotinäytös oli kolmiosainen. Runsaslukuinen yleisö sai kokea upeita asuja ja muotiluomuksia vanhemmista mallistoista, mutta myös tuoreita ja ennen näkemättömiä luomuksia.
Ilona Pelli Collectionin 20-vuotisjuhlamallisto on saanut inspiraationsa Susimäen kuvataiteesta. Ja kuinka hengästyttävän hieno mallisto se onkaan. Minimalistinen mallisto sisältää tarkkaa yksityiskohtaa, näyttäviä kuoseja suoraan maalauksista, värejä, muotoja ja kauneutta.
Minulle tulee vahvasti syystä tai toisesta mieleen sana skandinaavinen, mikä varmasti johtuu luottamisesta yksinkertaiseen kauneuteen ja muotoon. On itseasiassa erittäin hauska verrata Pellin moderneja ja jollakin tavalla "viileitä" skandinaavisia muotoja ja luomuksia Susimäen perinteisempiin malleihin ja materiaaleihin.
Susimäki on käyttänyt teoksissaan puuta keskeisenä elementtinä: suuri osa näyttelyssä nähtävistä töistä on maalattu suoraan puulle, kaarnoihin, vanereihin, milloin mihinkin. Tässä yhdistyy se toinen skandinaaviseksi ja hyvin suomalaiseksi yhdistettävä tekijä: puu, metsä ja luonto.
Pelli yhdistää kokoelmansa kanssa saumattomasti nämä elmentit keskenään, luoden jotakin uutta ja upeaa. Pelkistetyt valkoiset ja mustat luomukset ovat suorastaan täydellisiä. Fantasosin ja Hypnosin kuosit koskettavat alitajuntaa syvästi. Näin on käynyt myös Susimäen ja Pellin pojalle, näyttelijä-tanssija Julius Susimäelle, joka tarjosi seuraavan ohjelmanumeron.
Seurasi tanssiesitys, jota mainostettiin esinäytöksenä Julius Susimäen loisteliaalle OTE -esitykselle (josta kirjoitin täällä). Voisi vinkeästi sanoa, että näimme otteen Otteesta. Otteesta otteen. Anteeksi. OTE siis saa kaivattuja lisänäytöksiä 27.2.-2.3., joista voit lukea lisää täältä. Esityksen alkuperäinen ensi-ilta oli syksyllä 2016.
Susimäki (Julius) yhdistää omassa tanssitaiteessaan isänsä Susimäen (Markku) kuvataidetta erittäin onnistuneesti. Hän tuo taideteoksissa nähdyt hahmot ja olennot eläväksi, vapauttaen oman, sekä katsojan alitajunnan. Ovatko hahmot ihmisiä, riivaavia demoneja vai hyvätahtoisia enkeleitä? Näkökulma riippuu katsojasta.
Markku Susimäen näyttelyn ovat kuratoineet hänen molemmat poikansa, Julius ja Joonas Susimäki. Näyttely on kulttuuriteko, hyvällä maulla sekä tarkalla silmällä valmisteltu. Kyseessä on ensimmäinen näin laajan mittakaavan näyttely Susimäen töistä hänen kuolemansa jälkeen.
Tämän lisäksi näyttelyn yhteydessä on Ilona Pelli Collectionin pop-up-kauppa. Hänen luomuksiaan voit ihastella verkkosivuilta tästä linkistä.
PelliSusimäki -näyttelystä voit lukea lisää tapahtuman Facebook-sivuilta. Näyttely on avoinna 1.2.-4.2.2018 ja sinne on vapaa pääsy. Kaikki kuvissa esiintyvät teokset ovat Markku Susimäen teoksia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti