perjantai 20. maaliskuuta 2015

Pengerkadun mestaritrio moraalista ja ystävyydestä

Sveholm ja Heiskanen
Kuva: Tapio Vanhatalo
Teatterivuoteni on lähtenyt käyntiin ennätyshitaasti tänä vuonna. Helsingin Kaupunginteatterin Ihanat naisemme taitaa olla vasta neljäs näytelmä jonka näen. Valintani osui oikeaan, sillä kun kyseessä on näin hillitön komedia, intoni lähteä teatteriin kasvoi entisestään - siinä missä intoni myös tehdä teatteria.

Sali oli yleisöä täynnä.

Ensiksi kuitenkin näytelmästä: Ihanat naisemme on ranskalaisen Moliére-palkitun kirjailija-käsikirjoittaja Éric Assousin kolmen miehen komedia. Miehistä yksi myöhästyy yhteisestä peli-illasta ja syy on vakavampi ja monimutkaisempi kuin osaisi kuvitella... Ongelmia ja naisia setvitään pitkän illan ja yön aikana.

Mainospuheita ei sinällään tarvita, kunhan muistaa mainita näytelmästä nämä kaksi alle listaamaani kohtaa:

1) Ohjaus Kari Heiskanen
2) Lavalla Kari Heiskanen, Pertti Sveholm ja Timo Torikka

Ensikosketukseni Heiskasen nerokkaaseen kädenjälkeen oli Lahden Kaupunginteatterissa 2010, kun näin Maiju Lassilan klassikkokomedian Viisas neitsyt. Loput teokset mestarilta olenkin nähnyt Helsingin Kaupunginteatterilla, joista mainittakoot vaikka Hamlet (2012) tai yksi kaikkien aikojen parhaimmista näkemistäni esityksistä Enron (2011).

Sveholm ja Heiskanen
Kuva: Tapio Vanhatalo
Ihanat naisemme -näytelmässä Heiskanen ei tarjoile pelkästään hienoa näytelmää, vaan myös hervottoman hauskan roolisuorituksen. Muistaakseni en ole vielä nähnyt Heiskasen näyttelijäntyötä teatterissa aiemmin, sanoisin että pitäisi. Ehdottomasti.

Ei siinä, toisen roolin tässä näytelmässä täyttää sitten yksi Suomen parhaimpiin lukeutuva näyttelijä, Pertti Sveholm. Aina kun näen Sveholmin lavalla, en voi muuta kuin ihailla sitä tarkkaa ja viimeisteltyä näyttelijäntyötä.

Kolmannen roolin näyttelee loistava Timo Torikka. Häntä olen nähnyt aiemmin vain elokuvissa. Mieleni räjähti kun luin jälkikäteen kuinka suurta roolia Torikka on lapsuudessani näytellyt... Mies on Nuuskamuikkunen! Hattu pois ja syvä kumarrus.

Tämä taitaa olla ensimmäinen Helsingin Kaupunginteatterin näytelmä, joka on lähtenyt piakkoin alkavan remontin alta pois. Näytelmää esitetään Pengerkadun näyttämöllä, joka on toiminut vuosien saatossa mm. Ryhmäteatterin näyttämönä.
Pengerkadun näyttämö on suhteellisen haastava. Se on pitkä ja omaa isot pylväät keskellä näyttämöä. Lavastajalle siitä aplodit - olet tehnyt upeaa työtä.

Näytelmä saa katsojan pohtimaan tarkemmin moraalia ja ystävyyttä. Kuinka pitkälle ystävyyden eteen voi mennä ja kuinka kauas ystävyys kantaa? Voiko toisen nahan pelastaa hinnalla millä hyvänsä, ja mikä on ihmisen hinta? Näitä kysymyksiä kolme viisasta miestä joutuvat pohtimaan. Yleisön on hyvä pohtia niitä myös, sillä kuka tietää, ehkä vastaavanlaisessa tilanteessa olet joskus sinä.

Kari Heiskanen, Pertti Sveholm ja Timo Torikka
Kuva: Tapio Vanhatalo


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti