keskiviikko 2. joulukuuta 2015

Ville Haapasalon keittiössä

The Ville Haapasalo Rises. The Return of the Haapasalo. Ville Haapasalo and the Last Crusade.

Ville Haapasalo, Kauko Röyhkä ja Juha Metso ovat yhdistäneet voimansa vielä kolmanteen kirjaan. Se ei tosin ole täysiveristä jatkumoa kahdelle edelliselle menestysteokselle, jossa läpikäytiin Haapasalon (tuttavallisemmin Villen) uraa Venäjällä.

Makujen matka - Georgia on eräänlainen ekstra - siinä ei keskitytä niinkään Villeen, vaan Georgiaan ja erityisesti sen ruokakulttuuriin näyttelijän vahvasta näkökulmasta. Haapasalo myöntää, ettei ollut kiinnostunut ruuanlaitosta ennen kuin innostui georgialaisesta ruoasta. Hän kertoo pystyvänsä haistamaan ja maistamaan mitä georgialainen ruoka sisältää - hänen ei tarvitse lukea sitä keittokirjasta.

Kirjassa käydään läpi Georgian kiinnostavaa historiaa ja tapa- ja ruokakulttuuria. Itse havahduin siihen tosiasiaan, etten tiennyt maasta aiemmin mitään. Perinteistä dialogia, monologia ja Metson upeita kuvia kirjassa on reilun 100 sivun verran, kun taas loput kirjasta koostuu resepteistä ja herkullisten näköisten, värikkäiden ruokien kuvista.

Röyhkä myönsi eräässä vaiheessa kirjaa, että joutuu miettimään kuinka saa kirjasta kiinnostavan. Rehellisesti sanoen itse mietin samaa kun kuulin tästä projektista ensimmäisen kerran: mitä kiinnostavaa tämä kirja voi lukijalle tarjota?

Niin se vaan taas meni, että Villen tarinat veivät mukanaan. Ville voi puhua vaikka sukista kokonaisen kirjan verran ja silti pitää mielenkiinnon yllä. Sitä hän edelleen on - loistava tarinankertoja.

Vaikka aluksi olinkin skeptinen, kirja osoittautui miellyttäväksi kokemukseksi. Totuus on, että itse en tule todennäköisesti koskaan kokeilemaan kirjan reseptejä, mutta yhtään kokkihenkisempi ja makunystyräisempi henkilö saattaa innostua.
Sidos on myös huomattavasti parempi kuin edeltäjiensä, josta suuri kiitos Docendolle.

Ville-faneja löytyy Suomesta vaikka kuinka paljon, ja luulen ettei tämä "trilogian" viimeinen osa tuota pettymystä. Toisaalta on myös vaikea uskoa, että enempää Haapasalo-kirjoja tulisi, ainakaan tämän jälkeen en siihen usko. Aina tietysti saa toivoa, tarinoita nimittäin riittäisi varmasti vaikka kokonaiseen saagaan.

Mikäli kiinnostaa, käy lukemassa kirjoitukseni edellisestä osasta täältä.

Ville Haapasalo, Kauko Röyhkä ja Juha Metso: Makujen matka - Georgia
Docendo 2015. 168 sivua.
Röyhkä / Metso / Haapasalo // Kuva: Juha Metso

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti