maanantai 8. kesäkuuta 2015

Peter Høegin vaikutus

Peter Høegin Susanin vaikutus onnistuu luomaan dystooppisesta tarinastaan realistisen ja pelottavan maailman.

Susanin vaikutus (Effekten af Susan) kertoo Svendsenin perheen tarinan. Perheeseen kuuluu menestynyt fyysikko Susan, kuuluisa säveltäjä Laban, ja heidän teini-ikäiset lapsensa Thit ja Harald.

Susan ja Harald ovat palanneet Intiasta takaisin Tanskaan, eivätkä he ole turvassa. Korkeat tahot lupaavat auttavaa perhettä pääsemään sotkuistaan eroon, mikäli Susan selvittää ja välittää heille tiedon salaperäisestä Tulevaisuuskomissiosta. Tulevaisuuskomissio on tanskan tarkoin varjeltu salaisuus, joten tehtävä on kaikkea muuta kuin helppo.

Susan pääsee tiedustelemaan kysymyksiinsä vastauksia salaisen komission jäseniltä, jotka alkavat kuitenkin kuolla yksi kerrallaan. Niinpä alkaa jännittävä kamppailu aikaa, vastustajia, kuin kohtaloakin vastaan.

Tanskalainen kirjailija Peter Høeg nousi suureen maineeseen Lumen taju romaaninsa jälkeen. Ennen Susanin vaikutusta en ole herraa ehtinyt lukea, mutta tämän lukuelämyksen jälkeen ehdottomasti aion. Tammen Keltainen kirjasto on julkaissut Høegin teoksia aiemminkin - enkä ihmettele miksi.

Susanin vaikutus on kovatasoinen kaunokirjallinen teos, ei pelkästään dekkarina vaan kirjallisen tyylin taidonnäytteenä. Aluksi minulla oli vaikeuksia päästä sisään kirjan kieleen ja rytmiin - reilu 50 sivun jälkeenkin olin hieman kujalla missä mennään. Ilmaisu on omaperäistä. Kirja etenee erittäin nopeasti, jo lause vie lukijansa pitkälle. Kun lopulta pääsin kirjaan kiinni, se imaisi mukaansa - oli hyvin vaikea enää sulkea sitä. Silloin kirja on mielestäni täyttänyt tehtävänsä.

Susanin vaikutus on erinomaista viihdettä, mutta ennen kaikkea tärkeä kirja. On ollut suuri ilo huomata, kuinka merkittävät taiteilijat ovat ottaneet maailman nykytilanteen käsiteltäväkseen näin suoralla ja tarkalla tavalla. Høegin aiheina tässä teoksessa ovat muun muassa ahneus, ihmisyys, valtiovalta, synkkä tulevaisuus - sekä tietysti vaikutus.

Kiitos arvostelukappaleesta Tammi.

Peter Høeg: Susanin vaikutus

Tammi, Keltainen kirjasto 2015. 426 sivua.

Høeg vieraili Suomessa keväällä 2015 Helsinki Lit tapahtumassa. Kuva Akateemisesta kirjakaupasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti