lauantai 19. syyskuuta 2015

Valinta on sinun

Rejected Ideas For Eleven Advertisements (2013)
Jani Leinosen Tottelemattomuuskoulu.
Kiasmassa.
Mene!

Näin vaikuttavaa, kantaaottavaa, ajankohtaista ja tarkkanäköistä näyttelyä ei kannata jättää väliin.

Näyttelyä ihastellessani katsoin samalla muita ihmisiä. Taiteenkokijoita siellä. Oli ainakin kaksi koululaisryhmää, nuoria poikia ja tyttöjä jotka hihittivät kun Elovena-tyttö otti Kellogs-kukkoa huuleen. Tai kun Elovena saa. Tämä kaikki vain yhden teoksen ansiota.

Mikäli nuorukaisille jäi edes jotain näyttelystä käteen, se on hienoa. Oli se yhteiskunnallista asiaa, opettajan käskyistä kieltäytymistä tai taiteen hyväksymistä, uskon näyttelyn tekevän tehtävänsä.
McJesus (2015)

Raision kirje on hauska. Se liittyy näihin Elovena-taideteoksiin, sillä tämän kirjeen Raisio lähetti Leinoselle ja uhkasi taiteilijaa oikeudenkäynnillä tuotemerkin väärinkäytön vuoksi. Leinonen ei vetänyt taideteoksia pois, eikä yhtiö haastanut ketään.

Tuotemerkkien kyseenalaistaminen on suuri pointti. Osansa saa tietysti McDonalds ja sen keulakuva Ronald McDonald. McDonaldsista alaspäin, kaikki vähääkään isommat yhtiöt ja brändiltä haiskahtavatkin.

Teoksissaan Leinonen vakuuttaa, että valinta on ennen kaikkea kuluttajalla. Yksi niistä harvoista tavoista vaikuttaa on tehdä mielensämukaisia ostopäätöksiä. McDonalds tai mikä tahansa yhtiö muuttaisi toimintatapojaan jos ihmiset eivät enää vapaaehtoisesti antaisi heille rahaa. On erittäin tärkeää haluaako tukea yritystä, vaikka "vain muutamalla eurolla". Sillä nämä yhtiöt elävät ja saavat hyväksynnän.

One Day (2011)
Vaikka valaisevia ja upeita töitä oli hirveästi, suosikkini oli Tottelemattomuuskoulu -installaatio. Sitä tarkastellessa menee tunnin verran, mutta se on kaiken sen arvoista. Se summasi koko näyttelyn ja siinä esitetyt väitteet yhteen, antoi työkaluja maailman muuttamiseen. Tai ainakin kyseenalaistamaan ihan kaiken. Jopa itsensä.

Erittäin suuren vaikutuksen teki myös teos One Day. Nerokasta.

Leinosen näyttely herätti sisäisen kapinalliseni. Pitää voida sanoa ei, kun muut sanovat kyllä - ja toisin päin. Taiteilija-kapinallinen Leinonen mukailee Howard Zinnia: Kauheimmat asiat maailmanhistoriassa, kuten kansanmurhat, orjuus tai sodat eivät johdu tottelemattomuudesta vaan siitä että ihmiset ovat olleet tottelevaisia. Ajatelkaapa.
Pitää uskaltaa toimia vastaan, jos kokee sen oikeaksi.
We Are Sorry (black) (2013)


Sama pätee myös taiteessa: täytyy uskaltaa luoda uutta. Vanhasta voi, jopa kannattaa ottaa vaikutteita, mutta kopion kanssa ei pitkälle pötki. Omaleimaisuus täytyy löytyä, sillä parasta taiteessa on mielipide. Väite.

Mene!
Kiasmaan.
Jani Leinosen
Tottelemattomuuskoulu.

Tottelemattomuuskoulu (2015)


Anything Helps (2009-2015)


Hunger King (2014)
Choice Is Yours (2011)
The Most Terrible Things (2015)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti