keskiviikko 19. elokuuta 2015

Kulttuurisyksy 2015 tuo tullessaan uuden lookin!

Huomasin blogini kulkeneen jo vuoden samalla beesin värisellä teemalla - eikä siinä mitään. Se miellytti silmää, mutta oli melko yksinkertainen. Ajattelin lähteä hieman kikkailemaan ja testaamaan miltä uusi blogi voisi näyttää. Tälläinen se nyt on, tosin, pieniä muutoksia saattaa olla luvassa silloin tällöin. Kuva taustalla, sekä tuo profiilikuva ovat todella ystäväni, valokuvaaja Teemu Hämäläisen ottamia (painamalla hänen nimeään, pääsette tsekkaamaan taiteilijan valokuvausblogin).

Kun scrollaa ihan alas, näkee kahdeksan luetuinta artikkelia blogini historiassa, sekä kolme ajoittain vaihtuvaa listaa suosikkiteoksistani elokuvan, musiikin ja kirjallisuuden saralta. Elokuvia on lähes mahdotonta valita, joka päivä mielipiteeni muuttuu, mutta seassa on myös ainaisia kärkinimiä. Musiikissa olen valinnut yhden levyn per artisti, yrittäen viestittää suosikkimuusikoistani. Ja kirjallisuus, no, sanotaanko että olen lukenut enemmän vasta hyvin vähän aikaa. Toisaalta jokainen teos on loistava ja olen sanojeni takana. Rakastan elämäkertoja ja sen näkee listasta hyvin.

Entä, mitä kulttuurisyksy 2015 tuo tullessaan? Olen listannut muutamia mielenkiintoisia, itseäni kiinnostavia tärppejä eri aloilta. Paljon tapahtuu myös asioita mistä en ole tietoinen, mutta elämähän on yllätyksiä täynnä.

Teatterissa ensi-iltansa saa moni kiinnostava esitys.

Kansallisteatterissa suuntaan ehdottomasti katsomaan Kristian Smedsin uusimman ohjauksen Tabu, joka perustuu Timo K. Mukan samannimiseen klassikkoromaaniin. Näyttämöllä nähdään legendaarinen Seela Sella, jonka toinen näytelmä Aamu jatkaa ohjelmistossa. Ohjelmistossa jatkaa myös Pirkko Saision Slava! ja Jukka-Pekka Palon tähdittämä klassikko, Luulosairas. Ja tietysti varma naurattaja Jukka Puotila -Show.

Minna Leino tuo nähtäville mielenkiintoisen Onnellisuuden tasavalta -näytelmän, jossa nähdään mm. loistavat Kristo Salminen ja Hannu-Pekka Björkman. Välistä ei voi jättää myöskään Juha Jokelan suomentamaa ja ohjaamaa pienoisnäytelmää Keuhkot. Kiinnostava tapaus on myös Kristiina Haltun Vääränlainen mies -lauluilta, joka esitetään vain kolme kertaa.
Onnellisuuden tasavalta. Kuva: Antti Ahonen

Ministeriä viedään. Kuva: Tapio Vanhatalo
Helsingin kaupunginteatteri on hajautunut ympäri Helsinkiä, mutta se ei tarkoita etteikö talo tarjoaisi hienoja ensi-iltoja. Elton Johnin ja Lee Hallin suurmusikaali Billy Elliot The Musical esitetään Peacock-teatterissa, sehän nyt on must. Kari Hotakaisen kynäilemä monologi Martti Suosalolle, Palvelija, jatkaa Arena-näyttämöllä. Ruotsinsuomalaiset nauttivat varmasti Lilla Teaternin Revy á la Ahlforsista, mutta pahoin pelkään etten itse ymmärtäisi siitä mitään.

Yhden syksyn ensi-illan olen päässyt näkemään jo etukäteen, Neil Hardwickin uusimman ohjauksen Ministeriä viedään Arena-nättämöllä. Kyseessä on hillitön ja ajankohtainen farssi, jota ei pidä missata. Valitettavasti sitä esitetään ainoastaan syyskauden. Rooleissa nähdään mm. Asko Sarkola, Esko Roine, Heidi Herala ja Santeri Kinnunen. Käykää katsomassa!

Billy Elliot. Kuva: Mirka Kleemola
Eduskunta III

Ryhmäteatterissa ensi-iltansa saa Susanna Kuparisen mielettömän Eduskunta-trilogian päätös, Eduskunta III. Olen nähnyt itse vain kakkosen ja sen pohjalta suositan näkemään tämän! Vesa Vierikko nähdään jatkavassa Mielipuolen päiväkirjassa.

Q-teatterissa nähdään Jani Volasen ohjaus Jälkeenjäävät, jota tähdittää varma sakki aina Tommi Korpelasta Elena Leeveen ja Jussi Nikkilään.

Teatteri Jurkkaan suunnataan myös laadun perässä: Laura Jäntin ohjaama Ilta Emmin kanssa palaa Jurkkaan, näyttämöllä Erkki Saarela, Albert Camus'n Putoaminen ja versiointi Faustista nähdään myös. Faustissa nähdään Tapani Kalliomäki, Tiina Weckström ja Pia Andersson. Myös Vain Bocelli puuttuu -vierailee Jurkassa, tähtinään Reidar Palmgren ja Satu Silvo.

Faust. Kuva: Stefan Bremer

Kulttuurishokki paneutuu myös oopperaan syyskaudella. Käyn Suomen kansallisoopperassa katsastamassa Puccinin Toscan (joka tulee näillä näkymin olemaan ensimmäinen ooppera jossa olen käynyt), sekä Gogolin novelliin perustuvan Nenän. Yksi merkittävinpiä tapauksia tänä syksynä lienee myös Andrew Lloyd Webberin Oopperan kummitus - ensimmäistä kertaa Suomessa. Syksy on täynnä, mutta ensi vuoden alkupuoliskolle on lippuja vielä jäljellä.

Suomen Kansallisooppera: Nenä

Ismo Alanko. Kuva: Topias Hirvonen
Sibelius Elias Kaskinen, yhtyeineen
Entä Musiikki muuten? Ismo Alanko julkaisee lokakuussa uuden albuminsa, Ismo Kullervo Alanko, jota seuraa Suomen kattava konserttisalikiertue. Lokakuussa myös Vesa-Matti Loiri esiintyy Hartwall Arenan suurkonsertissa Vesku 70.

Legendojen vastapainoksi voin ilolla ilmoittaa, että jo pitkään fanittamani Elias Kaskinen & Päivän Sankarit julkaisee esikoisalbuminsa Elämä lupaa mulle elokuun 29. päivä Virgin Oilissa. Elias Kaskista voi nähdä jälleen Klubiteatterin Alasti-musaklubilla haastattelemassa suomalaisia artisteja joka kuukausi. Siitä puheenollen, Klubiteatteri jatkaa eloaan Virgin Oilissa, jonne Roope Salminen kumppaneineen on luonut jälleen hienon ohjelmiston. Roope Salminen & Koirat keikkailee pitkin syksyä ympäri Suomea.

Eikä pidä unohtaa Jean Sibeliuksen 150-vuotisjuhlaa. Minne pitäisi suunnata? Ei harmainta aavistusta.

Kirjallisuus

Helsingin kirjamessut järjestetään 22.-25.10. ja mitä olisikaan messut ilman näitä kiinnostavia syksyn uutuuskirjoja:

Tammi on taas kova. Elokuussa saadaan lukea suomeksi John Cleesen omaelämäkerta Piti sanomani... Keltainen kirjasto saa sarjaansa myös uusia, hienoja teoksia. Andrés Neumanin Vuosisadan matkustaja julkaistaan tässä kuussa. Syyskuussa kaksi legendaa palaavat lukijoiden iloksi: Haruki Murakamilta tulee Maailmanloppu ja ihmemaa, kun taas José Saramagolta Lissabonin piirityksen kirjuri.

Like julkaisee syyskuussa Sofi Oksasen uuden Norma -romaanin, sekä Jens Lapiduksen uusimman STHML DELETE:n. Lokakuussa The Who -bändin tarinan saa lukea jäsenten itsensä kertomina.

Docendo jatkaa menestystarinaansa kolmannella Ville Haapasalo-Kauko Röyhkä-Juha Metso -kirjalla Ville Haapasalo: Makujen matka Georgia. Kustantamo julkaisee myös rohkean ja kiinnostavan Riisuttu Suomi -teoksen, josta vastaavat Arman Alizad ja Meeri Koutaniemi.

Otava julkaisi juuri Antti Holman jo toiseen painokseen yltäneen runokirjan Kauheimmat runot. Syyskuussa on odotettavissa erittäin kiinnostavaa elämäkertaa, sillä Lauri Meri (tunnettu mm. Pentti Siimeksen elämäkerran kirjoittajana) on kirjoittanut näyttelijälegenda Jussi Jurkan elämäkerran Tuntematon tähti.

WSOY:ltä voi odottaa Jörn Donneria lokakuuksi. Ruotsi: matkalla vieraassa maassa on uusi katsaus naapurimaahamme, samalla konseptilla kuin 40 vuoden takainen reportaasikirja Matka vieraaseen maahan.

Johnny Kniga luottaa myös varmaan, sillä Riku Rantala ja Tunna Milonoff ovat myös tehneet lokakuuksi uuden kirjan, Mad Success - Seikkailijan Self Help.

Siltala kunnostautuu julkaisemalla Patti Smithin uuden omaelämäkerran M Train - Elämäni tiekartta heti ilmestyttyään. Kari Hotakaisen jo aiemmin mainitsemani monologi on myös valmistettu romaanimuotoon teoksessa Henkireikä.

Ja mitä syksy olisi ilman kunnon Elokuvia? Suomen ensi-illassa nähdään ainakin seuraavat

Elämältä kaiken sain
Kotimaisia hittejä tulee olemaan Mika Kaurismäen Elämältä kaiken sain, jonka pääosassa loistaa Vesa-Matti Loiri ja Armi Toivanen. Q-teatterin menestysnäytelmään pohjautuva Häiriötekijä saa myös ensi-iltansa. Antti J. Jokisen Kätilö näkee myös päivänvalon. Krista Kosonen sai roolistaan parhaan naisnäyttelijän palkinnon Shanghain elokuvajuhlilla.

Spectre
Disney-Pixarin Inside Out on kerrottu olevan yksi vuoden parhaita elokuvia, jopa yksi kaikkien aikojen parhaita animaatioita.

Jonathan Demmen Ricki and the Flash lienee nähtävä, ainakin Meryl Streep ja Kevin Kline -fanien keskuudessa. Ovat muuten ensimmäistä kertaa samassa elokuvassa sitten mestarillisen Sophien valinnan (1982).

Kaksi vuoden viimeistä suurensi-iltaa lienee kaikkein kiinnostavimmat: Sam Mendesin 007 Spectre, jossa Daniel Craig kohtaa Christoph Waltz'n, sekä uusin Star Wars VII: The Force Awakens, jossa alkuperäisiin rooleihinsa palaavat mm. Harrison Ford, Mark Hamill ja Carrie Fisher.

Star Wars VII: The Force Awakens
Espoo Cine 2015 alkaa pian.  21.-30.8. on mahdollista nähdä hienoja elokuvia. Festarivieraaksi saapuu ohjaaja Peter Greenaway.

Rakkautta ja anarkiaa -festarit alkaa melkein kuukautta myöhemmin 17.-27.9. Festareilla nähdään mm. kauan odottamani elokuvat Love & Mercy, joka kertoo The Beach Boysin Brian Wilsonista, sekä Paolo Sorrentinon uusin, Michael Cainen tähdittämä Youth.

Ja jos vielä TV-maailmaan menemme, niin syyskuussa Silta palaa kolmannen kauden jaksoin.

Vuoden loppu vaikuttaa siis melko lupaavalta. Koettavaa ja nähtävää on ihan kiitettävä määrä ja valinnan varaa tulee olemaan. Listani on hyvin suurpiiteinen, mutta ainakin antaa jonkinlaista osviittaa minne sitä voisi lähteä ja mitä odottaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti