torstai 18. toukokuuta 2017

Nothing Left to Say but Goodbye: Chris Cornell 1964-2017

Päiväni lähti käyntiin shokilla: Chris Cornell on kuollut vain 52-vuotiaana.

Henkilökohtaisesti Cornell oli minulle yksi tärkeimmistä artisteista. Ensikosketuksen hänen musiikkinsa sain vuonna 2006, kun näin Casino Royalen elokuvateatterissa ystävieni kanssa. You Know My Name jäi kirkkaana mieleeni. Tiedän, että kappale on saanut osakseen kohtuuttoman määrän arvostelua, mutta mielestäni se ansaitsee paikkansa yhtenä parhaista 007-tunnareista.


Seuraavana vuonna tein ylä-asteella työelämään tutustumisen Free Record Shopissa. (Tietäjät tietää ja jonnet ei muista.) Osuin onnelliseen saumaan, koska viikon aikana julkaistiin sekä Ozzy Osbournen Black Rain, Ari Koivusen Fuel for the Fire ja Chris Cornellin Carry On. Kahdesta ensimmäisestä levystä nyt voi olla mitä mieltä tahansa, mutta julkaisut olivat suuria, joten oli kiinnostava olla levykaupassa töissä juuri silloin.

Tässä kohden tarinaan tulee mukaan äitini. Eräänä päivänä hän tulee hakemaan minua töistä. Olen saanut valita mitä levyä myymälässä soitetaan, Cornellin uutta tietenkin. Äitini, jolta olen melkeinpä perinyt musiikkimakuni, kysyy kuka tämä esittäjä on. Liikkeessä soi juuri Michael Jackson cover Billie Jean, josta Cornellin ääni tulee esiin ehkä kaikkein parhaiten.

Äidistäni tuli vielä suurempi fani kuin minusta. Hän edelleen haluaa matkustaa joskus Seattleen, jossa Cornell ja hänen pioneerimaisesti edustamansa grunge on syntynyt. Tutustuimme Cornellin aiempaan musiikkiuraan, jossa tietenkin Soundgarden on kirkkaimpana kakun päällä. Itse en ole koskaan fanittanut niin kovasti Soundgardenia (vaikka heiltä läjäpäin loistavia kappaleita löytyy) kuin Audioslavea. Audioslaven taas moni "todellinen die hard musiikkirakastaja" on tuominnut huonoksi, mutta nautin musiikista suuresti. Ja niin nauttii kymmenet tuhannet muutkin. Audioslave on käytännössä siis Rage Against the Machine, jossa yhtenä lauluntekijänä ja solistina kuullaan Cornellia.

Emme pitäneet äitini kanssa koskaan mahdollisena käydä suurilla megatähtien keikoilla, jonne lippu maksaa n. 100 euroa per nuppi. Äidin työkaveri oli hankkinut liput viime vuonna menehtyneen George Michaelin 25Live -kiertueelle, jolloin äitikin innostui. Ensimmäinen suuri keikkamme oli siis Hartwall-areenalla heinäkuussa 2007. Keikka herätti meissä innostuksen joka jatkuu edelleen. Saman vuoden elokuuksi ilmiotettiin Chris Cornellin Carry On -kiertueen pistäytyvän Helsingin Jäähallissa. Saimme liput ja loppu on historiaa.

Hienossa konsertissa kuultiin uuden albumin lauluja, jonka lisäksi tietysti suurimpia hittejä juuri kuopatun Audioslaven ja vielä comebackiään kolme vuotta odottavan Soundgardenin ajoilta. Tämä siis muutamaa kuukautta vaille 10 vuotta sitten.

Seuraava keikka tuli meille molemmille yllätyksenä. Jouduimme jättämään välistä Soundgardenin keikan (mikä nyt harmittaa tietysti vietävästi), mutta viime vuonna Cornellin akustista albumia, Higher Truthia, juhlittiin kiertueella joka ylsi Helsingin Finlandia-talolle. Lippuihin ei ollut rahaa, joten ne jäivät hankkimatta. Paria päivää ennen konserttia yritin etsiä lippuja edullisesti netistä, mutta turhaan. Olisin halunnut ostaa edes äidilleni lipun, jotta edes hän olisi päässyt kuulemaan miestä ja kitaraa.

Keikkapäivänä ilmoitettiin, että muutamia lisäpaikkoja on saatu myyntiin. Toimin nopeasti. Osamaksumahdollisuutta tarjottiin (onneksi) ja sain ostettua meille kaksi lippua Finlandia-talon toiseksi viimeiselle penkkiriville (voin kertoa, että hyvin näki joka tapauksessa). Keikka oli hienompi kuin osasin odottaa - Cornell esitti riisuttuja kappaleita uransa eri vaiheilta, muutamia covereita (Nothing Compares 2 You Princen muistoksi), sekä muutamia poliittisia kannanottoja rauhan ja suvaitsevaisuuden puolesta (John Lennonin Imagine ja Bob Dylanin Times They Are a Changing mukautetuin sanoin).

Tältä keikalta sain äänimiksaajalta settilistan. Minulla on muutamia artisteja, jotka haluan nähdä aina kun he tulevat Suomeen keikalle. Elton John, Bruce Springsteen... Sovimme äitini kanssa, että Cornell lisätään listaan.

Olin varma, että kun minun ja äitini ihailemat vanhemman polven suuret artistit kuten Springsteen tai muut alkavat vähän kerrassaan jäädä eläkkeelle tai poistua keskuudestamme, heihin nähden nuori Cornell jatkaa keikkailua, josta saamme nauttia vielä pitkään. Jälleen kohtalo osallistui peliin ja hieman yli 50 vuotta nuori lahjakkuus katoaa. Rolling Stone -musiikkilehti ei ole turhaan listannut Cornellia sijalle 9. kaikkien aikojen parhaiden solistien listalla.

Hänen viimeiseksi konsertikseen jäi Detroitin keikka Soundgardenin kanssa. Viimeinen kappale oli klassikko Slaves and Bulldozers, joka lopetettiin Led Zeppelinin klassikolla In My Time of Dying.

Cornell tuntui elävän hyvin rauhallista elämää. Hänellä oli kolme lasta ja vaimo, sekä Chris ja Vicky Cornell -säätiö joka auttaa kodittomia, köyhyydessä eläviä ja hyväksikäytettyjä lapsia. Cornellin viimeiseksi jäänyt single, The Promise -elokuvan nimikappaleen tuotot menevät International Rescue Commiteelle. Jutun loppuun listasin 25 omaa henkilökohtaista suosikkiani Cornellin uran varrelta.

1. Rusty Cage (Soundgarden, Badmotorfinger 1991)
2. Outshined (Soundgarden, Badmotorfinger 1991)
3. Jesus Christ Pose (Soundgarden, Badmotorfinger 1991)
4. Fell On Black Days (Soundgarden, Superunknown 1994)
5. Black Hole Sun (Soundgarden, Superunknown 1994)
6. Spoonman (Soundgarden, Superunknown 1994)
7. Can't Change Me (Euphoria Morning 1999)
8. Follow My Way (Euphoria Morning 1999)
9. Steel Rain (Euphoria Morning 1999)
10. Show Me How to Live (Audioslave, Audioslave 2002)
11. Like a Stone (Audioslave, Audioslave 2002)
12. I Am the Highway (Audioslave, Audioslave 2002)
13. Your Time Has Come (Audioslave, Out of Exile 2005)
14. Be Yourself (Audioslave, Out of Exile 2005)
15. Doesn't Remind Me (Audioslave, Out of Exile 2005)
16. Original Fire (Audioslave, Revelations 2006)
17. Broken City (Audioslave, Revelations 2006)
18. Wide Awake (Audioslave, Revelations 2006)
19. No Such Thing (Carry On 2007)
20. Billie Jean (Carry On 2007)
21. You Know My Name (Carry On 2007)
22. Nearly Forgot My Broken Heart (Higher Truth 2015)
23. Before We Disappear (Higher Truth 2015)
24. Higher Truth (Higher Truth 2015)
25. Only These Words (Higher Truth 2015)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti