lauantai 11. heinäkuuta 2015

Omar Sharif kertaa kolme

Arabian Lawrence
Näyttelijä, naistenmies ja uhkapeluri.
Näistä kolmesta asiasta valkokangasikoni Omar Sharif (1932-2015) muistetaan parhaiten.
Sharif on ainoa egyptiläissyntyinen näyttelijä, joka on tehnyt läpimurron Hollywoodissa.

Huomionarvoista on myös se, että harva näyttelijä tai elokuvantekijä jää elokuvahistoriaan kolmesta elokuvasta. Se onko kolme määrällisesti vähän vai paljon on täysin lukijasta riippuvainen näkökulma.

Sharif kiinnostui teatterista jo nuorena, ja koska taitoi englannin niin hyvin päätti hakea Lontooseen opiskelemaan näyttelijäntyötä. Sharif tietenkin pääsi kaikkein arvostetuimpaan kouluun mitä brittein saaret (voisi miltein jopa sanoa mitä koko maailma) tarjoaa, Royal Academy of Dramatic Artiin, eli RADAan.

RADAn jälkeen Sharif teki paljon merkittäviä rooleja Egyptissä, kunnes brittiläinen ohjaajanero David Lean bongasi hänet. Lean roolitti suureksi klassikoksi nousevaa Arabian Lawrencea (1962), joka esittelee suurelle yleisölle ensimmäistä kertaa myös toisen ikoniksi nousevan näyttelijän, Peter O'Toolen.
Arabian Lawrence oli jo ilmestyessään menestys, rohmuten 7 Oscar-palkintoa, mm. vuoden parhaasta elokuvasta. Sharif jäi vaille palkintoa parhaasta miessivuosasta, ja tämä ehdokkuus jäikin hän uransa viimeiseksi.
Tohtori Zivago
 Toisaalta Sharif sai urallaan kolme Golden Globe -pystiä,    joista yhden juuri tästä kyseisestä elokuvasta. Toinen tuli    Leanin seuraavasta suurelokuvasta, Tohtori Zivagosta    (1965). Pääroolissaan Sharif olikin erinomainen, kuten    aina. Lean valitsi hänet alunperin Lawrenceen mukaan    tummien piirteittensä ja ruskeitten silmiensä takia -  ne  olivat iskevä vastakohta O'Toolen vaaleudelle ja  sinisille  silmille. Knoppitietona tietysti meille  suomalaisille, että  venäjällä tapahtuvaa Zivagoa kuvattiin  osin  Suomessa.

  Hänen seuraavaksi, ja viimeiseksi, suureksi Hollywood-  roolikseen jäi Barbara Streisandin debyytti, Funny Girl    (1968). Elokuva aiheuttikin pienen kohun, sillä elokuvaa    kuvattiin arabivaltioiden, mm. Egyptin ja Israelin väisen    Kuuden päivän sodan aikana. Funny Girlissä (kuin siihen    aikaan myös siviilissä) rakastavaiset Sharif ja Streisand    suutelivat. Sharif oli tietenkin arabi, Streisand juutalainen.

 Sharifilla oli suhteita myös useiden muiden näyttelijänaisten  kanssa uransa  aikana. Häneen on liitetty Streisandin lisäksi  mm. Ingrid Bergman, sekä muita vastanäyttelijöitä, kuten  Catherine Deneuve ja Julie Christie.
Sharif myönsi kuitenkin että hänen ainoa suuri rakkautensa oli toinen egyptiläinen näyttelijä Faten Hamama, jonka kanssa hän oli uransa alussa aviossa. Sharif ei koskaan mennyt uusiin naimisiin.

Naiset olivat hänen heikkoutensa, mutta sen lisäksi jotain vielä pahempaa. Sharif oli intohimoinen uhkapeluri, kuten myös bridgen ystävä. Kerran hän pelasi omaisuutensa lähes kokonaan, teki elokuvia joita ei olisi halunnut jotta voisi pelata lisää. Hänen itsensä mukaan roolit Hollywoodissa hupenivat 70-luvun alussa uuden elokuvatekijäsukupolven myötä. Vahva-aksenttiselle maahanmuuttajanäyttelijälle ei ollut hänen mukaansa paljoa rooleja tarjolla.

Sharif jatkoi elokuvien tekoa loppuun asti milloin missäkin. Loppuaikoinaan hän sairasti Alzheimerin tautia, eikä pystynyt enää erottelemaan tekemiään elokuvia toisistaan. Hän kuitenkin muisti olevansa näyttelijä.

Omar Sharif kuoli Kairossa 83-vuotiaana.



                                                         Omar Sharif

                                                          1932-2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti