tiistai 6. tammikuuta 2015

Roope Lipasti: Halkaisukirvesmies - Elämä ja vähäisemmät teot (2014)

Atena kustannus 2014
Mikäli Kotivinkki tai Turun sanomat ovat tuttuja, toisin kuin minulle, olet varmasti törmännyt erääseen suosittuun ja kehuttuun kolumnistiin. Toimittaja, pakinisti (tämä kirjoitusasu ei liene oikea), kirjailija ja kolumnisti Roope Lipasti on kiistattomasti Suomen tarkimpia ja hauskimpia arjen kuvaajia. Hänen omaan arkeensa kuuluu vaimo, lapsia ja kissoja.

Lipasti on julkaissut reilu 10 kirjaa. Hänen varhaisimpia teoksiaan on mm. vuonna 2006 Vilhelmiina ja Juustopään tapaus (kirja on oletettavasti lapsille, älkää säikähtäkö). Hänen teoksiaan on myös käännetty, ainakin Rajanaapuri ja Perunkirjoitus on ilmestynyt useissa maissa. Käsittääkseni niistä ensimmäinen sai esimerkiksi Ranskassa hyvän vastaanoton.

Itse tutustuin häneen äitini kautta, joka on ollut Lipastin innokas lukija jo vuosia. Sopivan (tai epäsopivan) hetken sattuessa minulle on luettu parhaita sattumuksia ääneen, mikäli naurusta on tullut loppua. Nämä lukunäytteet saivat myös minut hankkimaan Halkaisukirvesmiehen itselleni - olen muutenkin kolumnien hyvä ystävä.

Roope Lipasti
Kuva: Vesa-Matti Väärä
Halkaisukirvesmies: Elämä ja vähäisemmät teot on koostettu uusista, sekä vanhoista kirjoituksista muokaten. Tätä voisi ajatella Lipastin Greatest Hits -kokoelmana. Kirja on jaettu viikonpäiviin, alkaen luonnollisesti maanantaista. Mitä pidemmälle kirjaa lukee (ja hyvin nopeasti lukeekin) sitä enemmän pääsee mukaan tämän lietolaisen, nelilapsisen perheen isän elämään.

Lipasti on tarkka oivaltaja ja saa jopa tällaisen 22-vuotiaan lapsettoman ja vaimottoman (nyyh) klopin samaistumaan tähän kirjassa esiteltyyn mieheen. Kirjailijan tajunta viiltää terävästi, upoten kirveen lailla (aah.. you see what I did there?) elämän arkisiin ja jopa tylsiin tapahtumiin, muokaten niistä paremman jutun kuin menestyskomedian parhaimmat sketsit.
Kaikki on aina näkökulmasta kiinni.


Käykää tutustumassa Lipastin Pihalla-blogiin, jos se ei vielä ole tuttu!


Roope Lipasti: Halkaisukirvesmies - Elämä ja vähäisemmät teot
Atena 2014. 217 sivua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti