lauantai 13. helmikuuta 2016

Jukka Puotilan paluu näyttämölle

Kuva: Tuomo Manninen
Vuoden 2015 lopun Jukka Puotila -show't peruttiin näyttelijä Jukka Puotilan sairastumisen vuoksi. Suusyöpä, kuten myöhemmin kerrottiin.

Näin Jukka Puotila -show'n ensimmäisen kerran vuonna 2012. Se oli niin hyvä, niin hauska esitys, jossa monologi, stand-up ja imitaatio liittyivät saumattomasti yhteen. Seuraavan kerran pääsin nauttimaan esityksestä kaksi vuotta myöhemmin. Tämä oli kolmas kertani Puotilan vieraana.

Puotila päästää ääneen mm. Andy McCoyn, Kimi Räikkösen, Paavo Väyrysen, Tarja Halosen, Sauli Niinistön, Tarmo Mannin - käytännössä kaikki.

Ohjelmiston runko on pysynyt samana, terävänä ja hillittömänä, kuten Puotilan kollega ja esityksen toinen vastuullinen Taina West ovat sen suunnitelleet. MUTTA. Tähän runkoon lisätään jatkuvasti uutta materiaalia, muutetaan ja kirjoitetaan uusiksi. Siksi se pysyy ajankohtaisena vuodesta toiseen. Siksi voisikin sanoa, että ainoa asia mikä esityksessä on pysyvää on Väyrynen.

Kuva: Krista Mäkinen
Tällä kertaa mukana on pakolaiskysymys (muutama lisäryppy presidentti Niinistön otsassa), uusi hahmo (pääministeri Juha Sipilä), sekä niin kovin muuttunut valtiovarainministeri Alexander Stubb (sori siitä).

Itseäni hämmästytti suuresti Puotilan pikainen paluu estradille (onpa muuten jotenkin puistattava sana: estradi). Elokuussa 2015 näyttelijämestarin sairastumisesta ilmoitettiin, alle puoli vuotta ja lavalla taas. Se on ihailtavaa ja hieman pelottavaa - onko Jukka Puotila edes ihminen?

Yleisö otti Puotilan vastaan lämpimästi, kuinkas muuten. Oli hauska nähdä kuinka vaikea yleisön oli suhtautua pieneen annokseen mustaa huumoria: "Pitää katsoa ettei puhu mitä sylki suuhun tuo. Kun ei ole enää sylkirauhasta." Mielestäni se oli loistava veto, vaikkakin tietysti hieman groteski.

Tämä oli ainoa esitys show'ta Kansallisteatterissa vähään aikaan, sillä nyt Puotila lähtee mittavalle 60-vuotisjuhlakiertueelleen Jukka Puotila & 60 kutsumatonta vierasta. Ja se on hienoa. Toivon, että mahdollisimman moni kävisi katsomassa tämän. Lisätietoja kiertueesta Puotilan kotisivuilta oheisesta linkistä.

Kaikista näkemistäni suomalaisista imitaattoreista Puotila on paras. Hän ei tarvitse roolivaatteita tai rekvisiittaa luodakseen täydellisen mallinnoksen imitoinnin kohteesta. Tarvitaan vain riittävän hyvä esiintyjä ja lähestulkoon nerokas käsikirjoitus.

Esityksen jälkeen yleisö nousi osoittamaan kunnioitustaan seisten. Ei sitä muuten olisi voinut tehdä. Tervetuloa takaisin.

Ps. Kuten edellisessä Jukka Puotila -show -kirjoituksessani sanoin, toistan tässä nyt saman sitaattini ilman pilkkuvirhettä, joka minua niin kovasti on jäänyt vaivaamaan: "Jos haluat viihtyä, nauraa tai kuulla miltä kuulostaa kun koko sali nauraa - mene katsomaan tämä."

Pps. Taina West kirjoitti Puotilan tähänastisen elämäkerran Tänä iltana Jukka Puotila (WSOY), joka julkaistaan tämän kuun lopussa. Yritän saada sen käsiini jostakin ja arvioida sen täällä blogissa. Suosittelen kirjallisuuden lukemista kaikille. Elämäkerrat rokkaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti