Kirjamessuista on vierähtänyt jo tovi, mutta koskaan ei ole liian myöhäistä intoutua muistelemaan niitä neljää hienoa päivää, jotka surullista kyllä, ovat vain kerran vuodessa. On ikävää, että ilman kirjamessuja on vietettävä vuosittain 361 päivää ja yötä.
Järjestäjät olivat panostaneet jälleen messuvieraiden viihtyvyyteen ja ainutlaatuiseen tunnelmaan. Enkä ole ainoa kuka messuista tuntui nauttivan: ei toivoakaan päästä istuen kuuntelemaan suosikkeja useilla eri lavoilla. Iso kiitos kirjamessujen väki!
Mainittavaa tämän vuoden messuilta on ainakin se, että ostin vähemmän uutuuskirjoja kuin aiemmin. Yllätyin myös kirjamessujen nuoresta iästä: tänä vuonna messut järjestettiin vasta 15. kertaa.
Ruokamessut olivat tänä vuonna panostaneet ruokapaikkoihin, mikä oli positiivista. Toisaalta ruoka oli joko omistuista tai liian kallista. Hinnan ymmärtää sinänsä, mutta valikoimaa voisi oikeasti olla vielä enemmän ja laajemmalla skaalalla. Hauska huomio oli myös kuinka vähän juustoja sai maistella tikkujen kera. Suurin osa tarjosi juustonsa tikuitta.
Myös musiikkimessut ylittivät itsensä tänä vuonna. Niitä ei nimittäin järjestetty viime vuoden fiaskon jälkeen. Musiikkimessut lupasivat palata ensi vuodeksi, odotukset eivät kuitenkaan ole korkealla.
Kokonaisuudessa koko messukeskus oli näiden päivien ajan nautinto, paljon antikvariaatteja, treffikahvila (jonka toivon laajenevan ensi vuodeksi), kiinnostavat vieraat ja niin edelleen. Myös kuulemani haastattelijat olivat viime vuoteen nähden loistavia. Toisaalta välillä harmitti ettei pystynyt olemaan kahdessa paikassa samaan aikaan...
Olen valikoinut muutamia kuvia, jotka kuvittavat parhaiten omaa messukokemustani tänä vuonna.
Esko Seppänen (Suomen rikkaat) ja Simo Sipola (Rahavallan jäljet) keskustelevat kirjoistaan Kirjakahvilassa. Erittäin kiinnostavia poliittisia näkemyksiä, kumpaisellakin.
Myyrä nautti messuista ehdoitta.
Siisti meininki.
Ensimmäistä kertaa kävin lukupiirissä. Aiheena Jari Tervon Pyrstötähti. Lukupiiriä veti pätevä haastattelija (nimeä en valitettavasti löydä), sekä useita kirjallisuusbloggareita, joista osa ei tuntunut edes tuntevan Tervon tuotantoa. Tilaisuuden jälkeen sain signeerauksen Tervon runokokoelmaan Muistoja Pohjolasta.
Myös Kansallisteatterin Mörkö nautti messuista.
Lauri Meri on kirjoittanut kirjan legendaarisesta Jussi Jurkasta.
Ja mitä olisi messut ilman ystäviä?
Osmo Soininvaara Kirjakahvilassa keskustelemassa kirjastaan Jäähyväiset eduskunnalle, sekä tietenkin, eduskunnasta.
Stormtrooper lähestulkoon pidätti liian komean messuvieraan.
Myös Waldo niin ikään nautti messuista.
Antti Holma Kirjakahvilassa keskustelemassa kokoamastaan runoteoksesta Kauheimmat runot. Holman lausuessa runoja ääneen, ensimmäisen vitun kohdalla vanha rouva lähti nopeasti kävelemään.
"Oletko täältä päin?"
"Joo, tulin Helsinkiin lukioon ja tänne jäin."
"Niin monille käy."
Presidentti Sauli Niinistö käppäili hyvinkin rentona messuilla. Huomatkaa "unelmat" päidemme välissä.
Kirjailija ja poliitikko Claes Andersson keskustelemassa elämästä ja uudesta Aamu meren rannalla -teoksestaan. Andersson veti käsittämättömän määrän kuuntelijoita.
Niin myös Jörn Donner. Tässä keskutelemassa Akateemisen kirjakaupan osastolla uutuuskirjastaan Ruotsi - Matkalla vieraassa maassa.
Nämä messuilta tuli hankittua. Mukana on Doncendon tietokirjallisuutta, Pentti Holappaa, Shakespearea, Tammen Keltaista kirjastoa, sekä Claes Anderssonin ja Jörn Donnerin uutuudet - signeerattuna tietenkin.