Ang aloittaa tietysti kuten arvata saattaa: alusta. Ajasta jolloin ei ollut digiä, saatika salamaa. Kirjailija kuvaa järkäleessään tekniikan kehityspolun raivaten sen tieltä kaiken epäolennaisen.
Kuten kirjan alussa mainitaan, valokuvataide on taiteenlajeista nuorimpia. Kuvia on pystytty tallentamaan ensimmäistä kertaa vasta 1800-luvun puolivälissä. Kaikki alkoi camera obscurasta - tarvittiin vain pimeä huone ja reikä, josta valo pääsi sisään. Siitä on kuljettu pitkä matka.
Tietysti painava, vaikkakin hyvin jäsennelty, asiateksti valokuvauksesta vaatii tuekseen paljon komeita kuvia kuvittamaan tämän valokuvan historian.
Jokaisessa kameraa esittelevässä luvussa on myös havainnollistavia kuvia kameran otoksista. Mukana on runsaasti myös valokuvahistoriallisesti merkittäviä kuvia.
Vaikka kameran tekniikka ei varsinaisesti lukijaa kiinnostaisi (minulle ne osuudet olivat kirjan tylsintä antia), Valokuvan historia esittelee kattavasti maailman kuuluisimpien (ja vähemmän tunnettujen) valokuvaajien profiileja. Ja esimerkkejä heidän otoksistaan, luonnollisesti.
Tom Ang |
Enää valokuvaus ei ole pienen piirin etuoikeus - kaikki voivat tehdä sitä vaikka joka hetki. Jokainen kuvaaja on taiteilija, samalla juuri olematta sitä.
Yhtä laadukasta ja laajaa opusta vastaavasta aiheesta saa hakea. Niitäkin varmasti on, mutta tämä on ainakin uusi, päivitetty laitos.
Docendo on kovaa vauhtia nousemassa yhdeksi tietokirjallisuuden johtavista suomalaisista kustantamoista.
Tom Ang: Valokuvan historia
Docendo 2015. 400 sivua.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti