torstai 11. kesäkuuta 2015

Sota ja rauha - Christopher Leen elämä

Suurin osa maailman näyttelijöistä voisi kutsua Sarumanin roolia Taru sormusten herrasta -elokuvissa uransa huipuksi. Sir Christopher Leelle se oli vain yksi etappi.

Toisen maailmansodan syttyessä muuan nuorukainen päätti 17-vuoden iässä lähteä ystäviensä kanssa vapaaehtoisiksi puolustamaan Suomea Talvisodassa. Hän kuului Britannian salaiseen palveluun, samaan aikaan Bond-kirjailija Ian Flemingin kanssa. Fleming oli muuten hänen sukulaisensa. Hän sai klassisen laulun koulutuksen, ja halusi oopperalaulajaksi enemmän kuin mitään muuta. Ruotsin- ja venäjänkieli olivat vain kaksi hänen 8. hallitsemastaan kielestä.

Christopher Lee näytteli enemmän ikonisia rooleja kuin suurin osa pääsee näyttelemään koko elinikänsä aikana - ja jo uransa ensimmäisellä puoliskolla. Ei sillä, Leen näyttelijänura kesti pitempään kuin monien elinikä: melkein 70 vuotta ja sen aikana yli 250 roolia.

Please don't describe me as a "horror legend." I moved on from that.


Lee aloitti näyttelemisen 25-vuotiaana ja ilman koulutusta. Hän kärsi pituutensa vuoksi (1,93 metriä), eikä saanut päärooleja.
Pimeyden prinssi
Alle 10 vuotta elokuvadebyyttinsä jälkeen Lee näytteli Frankensteinin hirviötä elokuvassa Frankensteinin kirous (The Curse of Frankenstein, 1957). Vuoden päästä Lee aloitti legendaarisen putkensa Draculana elokuvassa Pimeyden prinssi (Dracula, 1958), jota voidaankin pitää eräänlaisena läpimurtona hänen urallaan. Vuosi eteenpäin ja Muumio (The Mummy, 1959) olikin jo ensi-illassa, nimiroolissa tietenkin jälleen tuttu kasvo.

Kauhuroolien lisäksi Lee teki myös paljon muuta, erityisesti 60-luvulle astuttaessa - näistä esimerkkeinä vaikkapa Sherlock Holmesin tai tohtori Fu Manchun roolit.

1970-luvulla Christopher Leen ura nousi aivan uudelle tasolle. Uhrijuhla (The Wicker Man, 1973) on yksi genrensä parhaista elokuvista, ja yksi omista suosikeistani.
Vuonna 1974 hän liittyi mukaan elokuvahistorian pisimpään jatkuneeseen elokuvasarjaan - 007 ja kultainen ase (The Man with the Golden Gun) usutti Roger Mooren Bondia vastaan yhden ikonisimmista pahiksistaan - Leen näyttelemän, hyytävän Scaramangan.

007 ja kultainen ase

Jinnah
Parikymmentä vuotta siitä sir Christopher teki erinäisiä rooleja tasaiseen tahtiinsa, niin elokuvan kuin telkkarinkin puolella. Sitten tuli Jinnah (1998). Aliarvostettu eepos Pakistanin perustajasta, Mohammed Ali Jinnahista. Elokuvassa Lee tarjoilee mahdollisesti uransa parhaan roolisuorituksen, joka kaikesta huolimatta jäi täysin unohduksiin. Se on vääryys.

2000-luvulla alkoi mestarin viimeinen ja lopullinen kirjoitus historiankirjoihin. 70-ikävuotensa kynnyksellä Lee sai roolin Taru sormusten herrasta (The Lord of the Rings)-trilogiasta vuosina 2001-2003. Saruman nousi jälleen yhdeksi Leen hahmokavalkadin ikonisimmista hahmoista. Lee uusi rooliinsa vielä Hobitti (The Hobbit) -sarjassa. Hän oli muuten LotR-sarjan ainoa jäsen, joka on tavannut J.R.R. Tolkienin henkilökohtaisesti.

Taru sormusten herrasta
Kenelle tahansa riittäisi olla osana kahdessa Hollywoodin menestyksekkäimmissä sarjoissa, Bondissa ja Sormusten herroissa. Koska Lee kuitenkin voi, hän nappaa vielä Star Wars -sarjasta kreivi Dookun roolin.

Viimeisinä vuosinaan hän teki näyttelijäntaiteellaan myös Martin Scorsesen mestariteoksesta Hugosta (2011) vielä paremman. Samana vuonna hänet palkittiin oikeudenmukaisesti BAFTA-palkinnolla elämäntyöstään. Kaikista suurista rooleistaan huolimatta, hän ei koskaan saanut ansaitsemaansa tunnustusta, palkintoehdokkuuksista puhumattakaan.

Hobitti: Viiden armeijan taistelu (The Hobbit: The Battle of Five Armies, 2014) jäi Christopher Leen eläessä herran viimeiseksi omaksi ensi-illaksi. Hän ehti kuvata loppuun elokuvan Angels in Notting Hill, mutta ensi vuodeksi suunniteltu The 11th jäi kesken.


I think acting is a mixture of instinct, imagination and inventiveness. All you can learn as an actor is basic technique.

Lee on kertonut pitävänsä itse parhaana roolisuorituksenaan Jinnahia. Parhaana elokuvanaan hän taas pitää The Wicker Mania. Moni elokuvaintoilija pitää tätä melko hyvänä jakona.

Ikonisten roolien lisäksi hän oli ikoni itsekin.

                     

                                               Sir Christopher Lee

                                                       1922-2015


1 kommentti:

  1. Mistä lähtien Lord of the Rings ja Bondit ovat olleet "Hollywoodin sarjoja"?

    VastaaPoista