sunnuntai 26. lokakuuta 2014

Et muuten tätäkään usko - Ville Haapasalon 2000-luku Venäjällä (2014)

Kansikuva: Juha Metso
Vuosi sitten alkoi suuri myllerrys erään suomalaisen näyttelijän ympärillä. Tarkalleen ottaen se myllerrys alkoi vasta Suomessa. Venäjällä Ville Haapasalo on ollut yksi maan suosituimmista näyttelijöistä jo melkein kaksi vuosikymmentä. Talouslehti Forbes arvioi hänet Venäjän 3. tärkeimmäksi kasvoksi viime vuonna.
Syksyllä 2013 Docendo julkaisi Et kuitenkaan usko: Ville Haapasalon varhaisvuodet Venäjällä. Kustantaja ja kirjan tekijät uskoivat olevansa realisteja, kun painomääräksi sovittiin 4 500 kappaletta.
Ville oli kuulemma ainoa joka uskoi kirjan myyvän yli 10 000 kappaletta.
Loppupeleissä kirjaa on vuodessa myyty yli 50 000 kappaletta.
Ihan jees. Hittiä ei ilmeisesti pysty aavistamaan.

Kuten ensimmäinen osa, myös tämä on haastattelukirja. Jos et ole tutustunut, se tarkoittaa sitä miltä kuulostaakin; kysymykset ja vastaukset on painettu, eli myös kirjailija pääsee omalla tavallaan ääneen. Muusikko-kirjailija Kauko Röyhkällä on pitkä historia kirjallisuuden parissa: hän julkaisi esikoisteoksensa Tien laidalla Waterloo (Weilin+Göös) samana vuonna kuin esikoisalbuminsa Steppaillen (EMI). Vuosi oli 1980. Tähän asti kirjoja on julkaistu parisenkymmentä, levyjä vielä enemmän. Röyhkä käy fiksua ja mielenkiintoista dialogia Haapasalon kanssa, esittäen juuri ne oikeat kysymykset, joihin minäkin lukijana tahdoin vastaukset.

Kirjakolmikko signeeraamassa Helsingin
Kirjamessuilla 2014
Toisenlaista dialogia Haapasalon kanssa käy valokuvataiteilija Juha Metso. Viime vuonna tutustuin hänen upeisiin kuviinsa ensimmäisen Haapasalo -kirjan lisäksi myös toisen kirjan kautta - Sielun veljet: Kuvat, joka on tehty yhdessä Vesa Sirénin kanssa.
Tämän kirjan kuvat ovat peräisin sekä hänen omilta matkoiltaan, että tällä uudella haastattelumatkalla Georgiassa. Metso on palkittu useasti, mm. Vuoden lehtikuvaajana (2000), sekä ollut kolme kertaa Fotofinlandia -finalistina vuosina 1990, -92 ja -96. Hänet palkittiin myös tänä vuonna vuoden henkilökuvantekijänä, juurikin Ville Haapasalosta.

Kirjassa Ville sivuaa Venäjän mafian ja henkimaailman lisäksi mm. 30 päivää -sarjojaan, sekä valitettavan ajankohtaista Ukrainan tilannetta. Helsingin kirjamessuilla Haapasalo kertoi osan tästä jatko-osasta löytyvän myös netistä venäjäksi - tosin sitä ei enää kuulemma tunnista edes samaksi kirjaksi! Venäläiset ovat tulkinneet kirjan lausunnot Ukrainan vastaisiksi, kun Ukraina taas lukee Villen olevan heidän puolellaan. Monitulkintainen kirja, kenties?

Alkuperäiskansojen lisäksi kirjassa seikkailevat myös Sarah Jessica Parker ja Sharon Stone. Ville vaihtaa hississä pari sanaa itsensä Elton Johnin kanssa - esiintyväthän he kerta samoissa juhlissakin.

Loppukaneetti:
Jos pidit ensimmäisestä osasta, pidät myös tästä.
Jos et ole lukenut ensimmäistä osaa, lue se, koska todennäköisesti pidät siitä.
Ville on uskomaton tarinankertoja. Vaikka ei lukisi paljon, uskon että tämä uppoaa hyvin moneen erilaiseen lukijaan ja ihmiseen.

Ville Haapasalo, Kauko Röyhkä ja Juha Metso: Et muuten tätäkään usko - Ville Haapasalon 2000-luku Venäjällä
Docendo, 2014. 221 sivua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti