maanantai 13. heinäkuuta 2015

Tervemenoa Joylandiin!

Minun on tehtävä tunnustus: en ollut koskaan lukenut Stephen Kingin romaania. Useita eri elokuvafilmatisointeja olen tietenkin nähnyt. Erityisesti ne mitkä ovat nousseet suuriksi elokuvaklassikoiksi, kuten Shawshank Redemption, Vihreä maili tai Hohto.

Vaikka yleisesti King onkin erittäin arvostettu ja yksi tuotteliaimpia kirjailijoita, ennen tuoretta Tervetuloa Joylandiin (Joyland) en ollut lukenut yhtään herran romaania. Yksi syy on varmasti kun ryhdyin yläasteella lukemaan muistaakseni Pedon sydäntä tai juuri Hohtoa, en jaksanut ensimmäisiä sivuja pitemmälle loputtoman kuvailun ja laahaavan alun yli. Luulen, että nyt vanhempana pystyisin siihen ja näkisin ne kirjan valtteina.

Kun sain Tammelta arvostelukappaleen tästä, tartuin haasteeseen lukea ensimmäinen kingini.
Työkiireeni ovat viimein helpottaneet hieman ja ehdin viimein tarttua kunnolla kirjaan ja lukea.
Se kannatti.

King on tarinankuljettajana erinomainen. Kirja onnistui myös siinä, että siitä tahtoi koko ajan lukea vielä seuraavan jakson. Vielä seuraavan. Ja seuraavan, kunnes huomasi viettäneensä Heaven's Beachissa ja Joyland-huvipuistossa jo useamman tunnin.

Tervetuloa Joylandiin kertoo Devinistä, ikäisestäni nuorukaisesta, joka on lähtenyt kesälomalla opiskelujaan ja menetettyä rakkauttaan pakoon vieraaseen kaupunkiin. Hän sai kesätöitä Joyland -nimisestä huvipuistosta, ystävystyi kahden ikäisensä kanssa ja masentelee entistä tyttöystäväänsä.
Joyland kätkee sisäänsä kuitenkin mysteerin - nuoren murhatun naisen vuosien takaa. Juttua ei koskaan ratkaistu, mutta Devin tietenkin päättää tutkia asiaa minkä töiltään ehtii.

Stephen King
Kuva: Dick Dickinson
King on rakentanut kirjaan paljon mehevää ja helposti lähestyttävää ironiaa. Itsensä hukannut surullinen nuorukainen saa kesätöitä huvipuistosta, jossa ihmisille myydään hauskaa.

Tarina itsessään on mielenkiintoinen ja täynnä ammattisanastoa, jota kirjailija on kovalla työllä kerännyt. Kirjan tapahtumat vyöryivät eteenpäin ilman minkäänlaista jahkailua tai kuvailua, ja se on positiivinen yllätys. Tämä romaani olisi voinut toimia myös pidempänä, kuvaillumpana, mutta tarinan teho olisi voinut samalla kärsiä. Tässä teoksessa nopea eteneminen ja lukuisuus on valtti. Samasta syystä suositan kirjaa vahvasti - se on mainio, keveämpi jännäri joka etenee nopeasti, mutta rauhallisen varmasti.

Tervemenoa Joylandiin!

Nöyrä kiitos Tammi-kustantamolle arvostelukappaleesta.

Stephen King: Tervetuloa Joylandiin
Suomennos Kristiina Vaara
Tammi, 2015. 288 sivua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti