Kuva: Vilma Norokorpi |
Miehen tanssi on ehdottomasti parempi kuin Miehen työ tai Miesten vuoro, huomattavasti parempi kuin Vampyyrien tanssi. Esitys ei edes liity mitenkään edellä mainittuihin, mutta käsittelee tietysti miehiä, kuten vaikka mainitsemani saunassa itkuskeludokkari.
Miehen tanssissa pohdittiin miehisyyttä, tämän päivän miestä. Onko tänä päivänä out olla Ernest Hemingwayn kaltainen miehinen mies, joka tykkää vaikka käydä metsällä? Entä miehen ulkonäköpaineet? Miksei nykyään kiinnitetä huomiota miltä miehistä tuntuu? Eikö ketään vaan yksinkertaisesti kiinnosta?
Kuva: Vilma Norokorpi |
Miehen tanssi on erinomainen teos, visuaalisesti tyylikäs ja sisällöltään viisas. Lavalla on neljä uroskunnan valioyksilöä Tuukka Leijavuori, Karlo Haapiainen, Eetu Känkänen ja Marko Nurmi. Jokainen näyttelijä tuo omannäköisensä ja kuuloisensa panoksen tähän teokseen. He koostavat yhdessä myös Miehen bändin, jolta kuullaan kuusi kappaletta esityksen ns. toisessa osassa.
Kappaleet ovat melkein kaikki Korpelaisen itsensä teksteihin pohjautuvia. Ja kuinka hienoja biisejä! Tekstit ovat hauskoja ja pohdiskelevia - samat sanat siis jotka koskevat koko esitystä. Erityisesti (muistaakseni) kappaleet Tarinoita miehen elämästä ja Vuosien jälkeen muistuttivat minua Ismo Alangon lauluista. Selkeästi samaa filosofiaa ja leikkimielisyyttä on havaittavissa myös näissä.
Myös Minna Lundin koreografioimat tanssiosuudet ovat onnistuneita ja hauskoja. Liikkeessä pohditaan paljon kehoa ja mitä sillä ikäänkuin voi tehdä. Entä jos ei olekaan atleettinen alfa? Näytänkö typerältä? Itse poimin ja samaistuin myös näihin asioihin, koska olen toivoton tanssija. Olen tosin vanhat tanssinut viisi kertaa, kaikessa en ole täysin kelvoton.
Hieno tuotanto, Jaakko Perilä!
Kuva: Vilma Norokorpi |
Onko syy miehen kuvaan lihaksissa? Miehen lihaksisto on suurempi (tai jotain, en tiedä) ja koska mies on aina metsästänyt ja tehnyt remonttihommat niin se on vaan jäänyt stereotypiaksi. Itsehän en osaa remontoida mitään, olenko siis epäonnistunut mies? En osaa käydä metsälläkään, oikeastaan inhoan koko paikkaa, enkä mieli käyttää aseita. Olenko ihan luuseri miehenä?
Esityksessä herkutellaankin strereotypioilla ja edellä mainitsemillani aiheilla loistavasti. Esitys liputtaa katsojille mm. sitä, että ei ole sukupuolenvälisiä ominaisuuksia. 2010-luvulla ymmärrämme jo sen, että jokainen on oma yksilönsä. Kaikki eivät tietenkään ymmärrä.
Miehen tanssi kosketti minua syvästi. Ei niinkään miehenä, vaan ihmisenä. Esitys ei sure omaa olemassa oloaan tai kaltoinkohteluaan. Esitys istuu stoalaisesti paikallaan ja näyttää yleisölle: tässä minä olen. Esitystä ei voi kun rakastaa.
Kuva: Vilma Norokorpi |